Με συμβολισμούς ενότητας και αναφορές στην παράδοση αναλαμβάνει σήμερα ο Μπάιντεν - Free Sunday
Με συμβολισμούς ενότητας και αναφορές στην παράδοση αναλαμβάνει σήμερα ο Μπάιντεν

Με συμβολισμούς ενότητας και αναφορές στην παράδοση αναλαμβάνει σήμερα ο Μπάιντεν

Στο Μπλερ Χάουζ, την επίσημη κατοικία των ξένων προσκεκλημένων της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο, στην άκρη της Πλατείας Λαφαγιέτ, διανυκτέρευσαν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλμ οι οποίοι βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου.
Νωρίς το πρωί, ο Μπάιντεν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, του προστάτη των δημοσίων λειτουργών θα παρακολουθήσει τη λειτουργία στην οποία έχει προσκαλέσει τα ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στη βουλή των αντιπροσώπων και τη γερουσία, τους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ και τους Ρεπουμπλικάνους Κέβιν ΜακΚάρθι και Μιτς Μακόνελ.

Όπως εξήγησε ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, στενός σύμμαχος του Μπάιντεν, ο οποίος είναι πιστός Καθολικός, η λειτουργία «είναι ένα σημαντικό μέρος του σεβασμού στην παράδοση».

Αμέσως μετά η αυτοκινητοπομπή του εκλεγμένου προέδρου θα κατευθυνθεί κατόπιν στο Καπιτώλιο, όπου στις 11 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) ξεκινά η τελετή της ορκωμοσίας, του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην τεράστια εξέδρα που έχει στηθεί απέναντι από το Νάσιοναλ Μολ.

Στην αρχή η σταρ της ποπ Λέιντι Γκάγκα θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο και η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδήσει προς τιμή του νέου προέδρου και μία ώρα αργότερα, στις 12.00 (19.00 ώρα Ελλάδας) ο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ορκιστούν από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στη συνέχεια ο νέος πρόεδρος θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το όραμά του «για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανοικοδόμηση, την ένωση και την επούλωση του έθνους».

Νωρίς το απόγευμα ο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον, για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη. Θα τον συνοδεύουν οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, μαζί με τις συζύγους τους.

Αμέσως μετά θα επιστρέψει με την αυτοκινητοπομπή του στην Ουάσινγκτον και πεζός, με στρατιωτική συνοδεία θα μπει Λευκό Οίκο, όπου θα υπογράψει αργότερα τα πρώτα προεδρικά διατάγματα της θητείας του.


Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις θα απευθυνθούν στο έθνος σε μια ειδική τηλεοπτική εκπομπή με παρουσιαστή τον ηθοποιό Τομ Χανκς, η οποία θα ξεκινήσει στις 20.30 το βράδυ και θα μεταδοθεί από όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα.

Στο σόου, που τιτλοφορείται «Γιορτάζουμε την Αμερική», θα εμφανιστούν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι Τζον Μπον Τζόβι, Φου Φάιτερς, Τζον Λέτζεντ, Ντέμι Λοβάτο, Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και άλλοι.