Η προσέλευση στις κηδείες των ραβίνων προκαλεί παράταση του lockdown στο Ισραήλ - Free Sunday
Η προσέλευση στις κηδείες των ραβίνων προκαλεί παράταση του lockdown στο Ισραήλ

Η προσέλευση στις κηδείες των ραβίνων προκαλεί παράταση του lockdown στο Ισραήλ

Παράταση πέντε ημερων στα περιοριστικά μέτρα κατά της επιδημίας του κορωνοϊού που θα έληγαν τα μεσάνυχτα, αποφάσισε χθες Κυριακή το βράδυ η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στο Ισραήλ παραμένει υψηλός παρά την εντατική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 που διεξάγεται στη χώρα, όπου ισχύει lockdown από τις 27 Δεκεμβρίου, το τρίτο από την αρχή της επιδημίας ενώ δεν αποκλείεται μεθαύριο Τετάρτη που θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασιστεί νέα παράταση.

Χθες Κυριακή χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι παραβίασαν το lockdown για να συμμετάσχουν στην κηδεία ενός ραβίνου στην Ιερουσαλήμ, όπως είχε συμβεί και για την κηδεία ενός άλλου ραβίνου στην ίδια πόλη το προηγούμενο βράδυ.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για την κηδεία του ραβίνου Γιτζάκ Σάινερ, αν και βάσει των περιοριστικών μέτρων επιτρέπονται μόνο 20 άτομα στις κηδείες, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το Λικούντ, του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Χθες το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες διπλασιασμό των προστίμων που επιβάλλονται σε καταστήματα και σχολεία που αψηφούν το lockdown από τα 5.000 σε 10.000 σέκελ (2.500 ευρώ) σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, τον τελευταίο μήνα το Ισραήλ έχει εμβολιάσει 3 εκ. ανθρώπους σε σύνολο 9 εκατομμυρίων κατοίκων μετά από με τη φαρμακοβιομηχανία Pfizer για περισσότερα εμβόλια με αντάλλαγμα τα δεδομένα που συγκεντρώνουν από τον εμβολιασμό.

Ωστόσο και παρά την εκστρατεία εμβολιασμού, χάρη στην οποία έχει εμβολιαστεί το 24% του πληθυσμού της χώρας, το Ισραήλ κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες περισσότερα από 3.500 κρούσματα covid-19.

Σοβαρά κρούσματα έχουν καταγραφεί μεταξύ των Ισραηλινών που δεν έχουν εμβολιαστεί, με τους αξιωματούχους να εκτιμούν ότι γι’ αυτό ευθύνονται τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, που είναι πιο μεταδοτικά, και στους παραβάτες των περιοριστικών μέτρων.

Παράλληλα παρατάθηκε κατά δύο ημέρες το κλείσιμο των συνοριακών διόδων με την Ιορδανία και την Αίγυπτο, η οποία είχε τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη, ενώ οι διεθνείς πτήσεις έχουν ανασταλεί από τις 26 Ιανουαρίου και το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν θα παραμείνει κλειστό για μία ακόμη εβδομάδα.

Τον Ιανουάριο το Ισραήλ, κατέγραψε περισσότερους από 1.000 θανάτους από covid-19, σε σύνολο 4.786 θανάτων που έχουν καταγραφεί συνολικά στη χώρα από την αρχή της επιδημίας.