Ο χάρτης των υποστηρικτών και των αντίθετων στο πιστοποιητικό εμβολιασμού - Free Sunday
Ο χάρτης των υποστηρικτών και των αντίθετων στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ο χάρτης των υποστηρικτών και των αντίθετων στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τον χάρτη των θέσεων των ευρωπαϊκών χωρών επί του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπως διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. δημοσιεύει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Υπέρ της πρότασης έχει ταχθεί η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και το δίκτυο διαπιστώνει μια κοινή θέση τεσσάρων χωρών του νότου Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία, Κύπρος, οι οποίες έχουν ισχυρή βιομηχανία στον τουριστικό τομέα ενώ την υποστηρίζουν επίσης Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Σουηδία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τσεχία και Ρουμανία.

Οι χώρες που αντιτίθενται χαρακτηρίζουν τροχοπέδη στην ελεύθερη μετακίνηση, και «διάκριση» έναντι των μη εμβολιασμένων, ενώ εκφράζονται αμφιβολίες ως προς τη διάρκεια της ανοσίας κ.α.

Η Γερμανία δηλώνει αντίθετη σε άρση περιορισμών μόνο για άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί, το Βέλγιο δεν επιθυμεί να καταστήσει προσβάσιμα θεάματα και αθλητικές εκδηλώσεις μόνο σε άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο ενώ η Γαλλία χαρακτηρίζει τη συζήτηση πρόωρη.

Στην ομάδα των χωρών που αντιτίθενται στο πιστοποιητικό εμβολιασμού συγκαταλέγονται επίσης το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία, η Ολλανδία ενώ αντίθετες είναι και η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν είναι μέλη της ΕΕ).

Στον χάρτη που έφτιαξε το δίκτυο, βασισμένο σε πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων και ξένων ΜΜΕ, με πράσινο χρώμα αποτυπώνονται οι χώρες που υποστηρίζουν το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού (αχνό πράσινο για τις χώρες που κλίνουν προς αυτή τη θέση) ενώ με κόκκινο αποτυπώνονται εκείνες που διαφωνούν (αχνό κόκκινο όσες χώρες τείνουν προς το όχι).