H τουρκική λίρα ανέκτησε μέρος των απωλειών, αλλά οι αγορές δυσπιστούν στον Ερντογαν - Free Sunday
H τουρκική λίρα ανέκτησε μέρος των απωλειών, αλλά οι αγορές δυσπιστούν στον Ερντογαν

H τουρκική λίρα ανέκτησε μέρος των απωλειών, αλλά οι αγορές δυσπιστούν στον Ερντογαν

Μικρές βελτιώσεις έναντι του ευρώ καταγράφει σήμερα η τουρκική λίρα καθώς το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα ανταλλάσσεται με 9,35 λίρες, ενώ την Κυριακή είχε φτάσει στο 9,82.

Όμως οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διακόπηκαν δύο φορές προσωρινά, με τον βασικό δείκτη να υποχωρεί 7%, ενώ χθες κατέγραψε απώλειες 10% εν μέσω του μεγαλύτερου κύματος πωλήσεις από τα μέσα του 2013.

Οι τραπεζικές μετοχές ήταν στην αιχμή των πωλήσεων, ενός η αύξηση των αποδόσεων των τουρκικών κρατικών ομολόγων σε υψηλό σχεδόν δύο ετών ήταν το αποτέλεσμα της αβεβαιότητας για την κατεύθυνση που θα δώσει ο νέος κεντρικός τραπεζίτης Καβτσίογλου στη νομισματική πολιτική.

Ο Καβτσίογλου προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες στην τηλεδιάσκεψη που είχε την Κυριακή με επικεφαλής τραπεζών, στην οποία ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή πολιτικής σύντομα. Ένας τραπεζίτης, ωστόσο, είπε ότι τα τραπεζικά στελέχη δεν πείσθηκαν. Ορισμένοι επενδυτές ανέφεραν ότι περιμένουν πως η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τη συνεδρίασή της στις 15 Απριλίου.

Οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης σημείωσαν ότι αυξήθηκαν οι κίνδυνοι για την Τουρκία καθώς ο Καβτσίογλου - ένας πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος - ενστερνίσθηκε την ανορθόδοξη άποψη του Ερντογάν ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.

«Οι γελοίες κινήσεις που κάνετε, τα ακατάλληλα πρόσωπα που διορίζετε δεν είναι αρκετά», δήλωσε η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Iyi Μεράλ Ακσενέρ στη Βουλή, προσθέτοντας: «Κάθε λάθος στο οποίο επιμένετε, μας βάζει σε μεγαλύτερο μπελά... Είμαστε στα πρόθυρα κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών».