Η Astrazeneca φύλασσε 29 εκ. δόσεις στις εγκαταστάσεις της στην Ιταλία - Free Sunday
Η Astrazeneca φύλασσε 29 εκ. δόσεις στις εγκαταστάσεις της στην Ιταλία

Η Astrazeneca φύλασσε 29 εκ. δόσεις στις εγκαταστάσεις της στην Ιταλία

Σε 29 εκατομμύρια ανέρχονται οι δόσεις που βρέθηκαν σε εγκαταστάσεις της αγγλο-σουηδικής εταιρείας Asrtazeneca στη Ρώμη της Ιταλίας έπειτα από επιθεώρηση των ιταλικών αρχών που έγινε κατ' εντολή του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, με σκοπό να εξακριβωθεί τι ακριβώς παράγει η AstraZeneca εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

Η τεράστια αυτή ποσότητα αντιστοιχεί στο σύνολο των εμβολίων έχει παραδώσει έως τώρα η φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με πληροφορίες μέρος της προορίζονταν για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa ορισμένες από αυτές τις δόσεις παρασκευάστηκαν από την υπεργολάβο της AstraZeneca στην Ολλανδία και ορισμένες από αυτές προορίζονται πράγματι για την ΕΕ, και περιμένουν μόνο τις τελικές δοκιμές αλλά οι Βρυξέλλες υποπτεύονται επίσης ότι μεγάλο μέρος τους προορίζεται για εξαγωγή προς το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο στηρίζεται στα εμβόλια της εταιρείας που παράγονται στην ΕΕ, για να συνεχίσει την εκστρατεία εμβολιασμού.

Τον περασμένο μήνα, η Ιταλία απέκλεισε 250.000 δόσεις που βρέθηκαν στις ίδιες ακριβώς εγκαταστάσεις της εταιρείας και προορίζονταν για την Αυστραλία. Από τότε, η AstraZeneca δεν υπέβαλε άλλο αίτημα εξαγωγής και σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να απαγορεύσει την εξαγωγή μέχρι να δοθούν σαφείς και πειστικές απαντήσεις.

Βάσει του συμβολαίου της με την ΕΕ η AstraZeneca έπρεπε να παραδώσει περίπου 100 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου, αλλά έως τώρα δεν έχει καταφέρει να πιάσει παρά μόλις το 30% του στόχου.