Η Αργεντινή δηλώνει αδυναμία να πληρώσει το ΔΝΤ - Free Sunday
Η Αργεντινή δηλώνει αδυναμία να πληρώσει το ΔΝΤ

Η Αργεντινή δηλώνει αδυναμία να πληρώσει το ΔΝΤ

«Αδύνατο να αποπληρωθεί» με τους τρέχοντες όρους είναι το χρέος της Αργεντινής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντες

Πρόκειται για το δάνειο 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε λάβει το 2018 η κυβέρνηση του προκατόχου του κ. Φερνάντες,  Μαουρίσιο Μάκρι,  για 36 μήνες, ποσό-ρεκόρ στην ιστορία του χρηματοπιστωτικού θεσμού.

«Το χρέος που κληρονομήσαμε, με τους όρους που το συνοδεύουν, είναι αδύνατο να αποπληρωθεί», τόνισε ο Αλμπέρτο Φερνάντες κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Del Plata.
«Κοιτάμε πώς μπορούμε να διαπραγματευθούμε με το ταμείο για να εξασφαλίσουμε καλύτερους όρους. Ο Μαρτίν (σ.σ. Γκουσμάν, ο υπουργός Οικονομίας) δουλεύει σκληρά και τα πάει καλά», πρόσθεσε.

Ο κ. Γκουσμάν ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για επαφές με το ΔΝΤ. Μετά τις συνομιλίες, το ταμείο έκανε λόγο για «πρόοδο».

Η Αργεντινή επιδιώκει κυρίως να παραταθεί ως και για δέκα χρόνια η προθεσμία για την αποπληρωμή των 44 δισεκ. δολαρίων που ήδη εκταμιευθηκαν από το δανριο του 2018.

Το Μπουένος Άιρες καλείται να αποπληρώσει 3,5 δισεκ. δολάρια φέτος, 18 δισεκ. το 2022 και 19 δισεκ. το 2023.

«Τι πιθανότητες έχουμε να αποπληρώσουμε 18 δισεκ. δολάρια την επόμενη χρονιά; Καμία. Είναι ήδη δύσκολο να βρούμε τρόπο να πληρώσουμε 3,5 δισεκ. φέτος και άλλα 2,5 δισεκ. στο Κλαμπ του Παρισιού», εξήγησε.

Η οικονομία της λατινοαμερικάνικης χώρας παραμένει βυθισμένη σε ύφεση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ενώ εξαιτίας της πανδημίας  συρρικνώθηκε κατά 9,9% πέρυσι. Ο πληθωρισμός έφθασε το 36,1%, από 53,8% το 2019.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η οικονομία της Αργεντινής ενδέχεται να καταγράψει ανάπτυξη φέτος, επέκταση που θα μπορούσε να φθάσει ως ακόμη και το 4,5%.