Η Τουρκία εξετάζει την απαγόρευση του HDP για σχέσεις με το PKK - Free Sunday
Η Τουρκία εξετάζει την απαγόρευση του HDP για σχέσεις με το PKK

Η Τουρκία εξετάζει την απαγόρευση του HDP για σχέσεις με το PKK

Το αίτημα για διάλυση του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, το οποίο κατηγορείται ότι συνεργάζεται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις, εξετάζει από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας.

Ο αντιεισαγγελέας εφετών Μπεκίρ Σαχίν, κατέθεσε πριν από δύο εβδομάδες προσφυγή με σκοπό να τεθεί εκτός νόμου το (HDP), προκαλώντας αντιδράσεις εντός και εκτός χώρας ενώ  προτείνει  επίσης να στερηθούν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι πάνω από 680 στελέχη του HDP, που κατηγορεί για συνεργασία με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Το HDP, που αρνείται τις κατηγορίες του εισαγγελικού λειτουργού, χαρακτήρισε «πολιτικό πραξικόπημα» την κίνηση, και διαδικασία «με πολιτικά κίνητρα», που αποτελεί «μέρος σχεδίου που έχει σκοπό να εξαλείψει πλήρως το κουρδικό πολιτικό κίνημα από τη δημοκρατική πολιτική», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.

Το HDP έλαβε μέρος σε εκλογές στην Τουρκία για πρώτη φορά το 2014, έχει αριστερό πρόγραμμα και υπερασπίζεται τις μειονότητες. Το 2018 συγκέντρωσε σχεδόν έξι εκατομμύρια ψήφους (το 11,7%). Όμως, ειδικά μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016, το κόμμα έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών, με το ακροδεξιό κόμμα MHP, τον ήσσονα εταίρο στην κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να απαιτεί συνεχώς να τεθεί εκτός νόμου.

Πολλοί από τους δημάρχους του κόμματος έχουν παυθεί, ενώ μέλη και στελέχη του έχουν φυλακιστεί, ιδίως ο πρώην συμπρόεδρός του Σελαχατίν Ντεμίρτας, αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2018.