Δέκα ναυάρχους συνέλαβε ο Ερντογάν - Free Sunday
Δέκα ναυάρχους συνέλαβε ο Ερντογάν

Δέκα ναυάρχους συνέλαβε ο Ερντογάν

Στη συλληψη δέκα απόστρατων ναυάρχων  από τους 100 και πλέον πρώην στρατιωτικούς που υπέγραψαν κοινή στην οποία επικρίνουν το σχέδιο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία της "Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης" και καλούν τη χώρα να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ, προχώρησαν οι τουρκικές αρχές. 

Σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας, οι δέκα ναύαρχοι εν αποστρατεία έχουν τεθεί υπό κράτηση. Τέσσερις άλλοι απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού δεν συνελήφθησαν λόγω της ηλικίας τους, όμως έχουν λάβει εντολή να παρουσιαστούν στην αστυνομία στην Άγκυρα τις επόμενες τρεις ημέρες στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει για την υπόθεση, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, σχολίασε σε ανακοίνωσή του ότι η επιστολή μοιάζει με συνωμοσία του στρατού για την ανατροπή της κυβέρνησης. "Μια ομάδα απόστρατων στρατιωτικών θέτουν τους εαυτούς τους σε μια γελοία και άθλια θέση με την ανακοίνωσή τους που θυμίζει εποχές στρατιωτκού πραξικοπήματος", ανέφερε ο Καλίν.

Οι ναύαρχοι είναι ύποπτοι ότι συνωμότησαν εναντίον της κρατικής ασφάλειας και της συνταγματικής τάξης, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος.

Η "Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης" είναι το πιο φιλόδοξο από τα σχέδια υποδομών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αεροδρόμια, γέφυρες, οδικοί άξονες και σήραγγες) τα τελευταία 18 χρόνια. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη Διώρυγα αυτή η Κωνσταντινούπολη θα αποκτήσει έναν νέο «πόλο έλξης», ενώ θα χαλαρώσει και η πίεση στον Βόσπορο.

Όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο υποστηρίζουν ότι, εκτός από τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον, το άνοιγμα αυτής της Διώρυγας θα υπονόμευε τη Συνθήκη του Μοντρέ, του 1936, η οποία εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου.

Στην ανοιχτή επιστολή τους, οι 104 απόστρατοι ναύαρχοι δηλώνουν ότι είναι "ανησυχητικό" να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη Συνθήκη του Μοντρέ, εκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή "προστατεύει κατά τον καλύτερο τρόπο τα τουρκικά συμφέροντα".