Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Podemos μετά την συντριπτική ήττα του στη Μαδρίτη - Free Sunday
Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Podemos μετά την συντριπτική ήττα του στη Μαδρίτη

Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Podemos μετά την συντριπτική ήττα του στη Μαδρίτη

Την πρόθεση του να παραιτηθεί από όλες τις θέσεις του στο κόμμα και να αποχωρήσει από την πολιτική, ανακοίνωσε ο ηγέτης του συγκυβερνώντος με τους σοσιαλιστές αριστερού κόμματος των Podemos, Παμπλο Ιγκλέσιας, μετά την ήττα που υπέστη η υποψηφιότητά του, στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης, στις οποίες δεν πέρασε το 7%.

«Όταν δεν μπορείς να είσαι χρήσιμος, πρέπει να ξέρεις να αποσύρεσαι», δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας σε δημοσιογράφους αργά την Τρίτη αφού έμαθε τα αποτελέσματα, τα οποία χαρακτήρισε ως τραγωδία.

Με καταμετρημένο το 99.5%, η συμμετοχή ήταν στο 74%, αυξημένη από 64% το 2019, και η 42χρονη Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούζο, του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), κέρδισε το 45% των ψήφων.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές από 37 έδρες έπεσαν στις 25, και δεν μπορούν ούτε σε συνεργασία με άλλα αριστερά κόμματα να αμφισβητήσουν την Αγιούσο, η οποία ανέβασε τις έδρες του κόμματος από τις 30 στις 64, στο σύνολο των 134 της περιφέρειας

Το κεντροδεξιό Ciudadanos, που κυβερνούσε μαζί με το PP την περιφέρεια της Μαδρίτης, καταποντίστηκε, χωρίς να κερδίσει καμία έδρα από τις 26 που είχε από τις προηγούμενες εκλογές πριν από δύο χρόνια, ενώ το ακροδεξιό Vox, που πήγε στις 13 εδρες από τις 12 που είχε και υποστήριζε ήδη τον συνασπισμό PP/Ciudadanos δεν αποκλείεται πλέον να επιδιώξει να συμμετάσχει της περιφερειακής κυβέρνησης.

Οι εκλογές στη Μαδρίτη θα έχουν εθνικές επιπτώσεις, δήλωσε ο συντηρητικός περιφερειάρχης της Μούρθια, Φερνάνδο Λόπεθ Μίρας, ο οποίος ήδη ήδη συνεργάζεται με το Vox.

Σύμφωνα με τον Μίρας, «το σχέδιο επανένωσης της δεξιάς και της κεντροδεξιάς θα αρχίσει να πραγματοποιείται», και το Vox αποδείχθηκε ένας αξιόπιστος εταίρος.

Εκατοντάδες άτομα κυματίζοντας σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Λαϊκού Κόμματος (PP), φωνάζοντας «Ελευθερία! Ελευθερία!», μόλις τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το κόμμα διπλασίασε τα ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

«Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ισπανίας ξεκινά σήμερα», δήλωσε η Ντίας Αγιούσο, η οποία διαβεβαίωσε ότι «σήμερα, ξεκινώντας από τη Μαδρίτη, από το σημείο 0, θα βρούμε την υπερηφάνεια (...) την ενότητα και την ελευθερία που χρειάζεται η Ισπανία»,

«Οι μέρες είναι μετρημένες» για την αριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, πρόσθεσε, λέγοντας ότι απευθύνεται σε όλους τους Ισπανούς.

«Η Ελευθερία νίκησε», είπε ο ηγέτης του PP, Πάμπλο Κασάντο, σύμφωνα με τον οποίο, οι ψηφοφόροι «εμπιστεύτηκαν τη διαχείριση της πανδημίας από την Αγιούσο», η οποία είχε επικριθεί ότι αμέλησε τις υπηρεσίες υγείας, φροντίζοντας τις επιχειρήσεις αλλά εκείνη αρνήθηκε να κλείσει μπαρ και εστιατόρια για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.

«Ελευθερία» ήταν το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας της Ντίας Αγιούσο, καθώς ακολούθησε μια χαλαρή στρατηγική αντιμετώπιση της Covid-19 για να προσελκύσει ψηφοφόρους που είχαν κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την καταπολέμηση της πανδημίας, αγνοώντας τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης.

Η περιφέρεια της Μαδρίτης, που φιλοξενεί επτά από τα 47 εκατομμύρια κατοίκους της Ισπανίας, καταγράφει 343 κρούσματα του νέου κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες έναντι ενός εθνικού μέσου όρου των 213. Η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας είναι η υψηλότερη στην Ισπανία, στο 44 %.