Σε πόλεμο Ισραήλ - Παλαιστίνιοι - Free Sunday
Σε πόλεμο Ισραήλ - Παλαιστίνιοι

Σε πόλεμο Ισραήλ - Παλαιστίνιοι

Έκκληση προς όλες τις πλευρές να βάλουν «αμέσως» τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ τους, έκανε με ανάρτησή του στο Twitter, ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, ο οποίος εκτιμά ότι το Ισραήλ και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς οδεύουν προς «έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας».

«Σταματήστε αμέσως τα πυρά. Αυτή η κλιμάκωση οδεύει προς έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας. Οι επικεφαλής όλων των πλευρών πρέπει να δεσμευτούν για την αποκλιμάκωση. Ένας πόλεμος στη Γάζα θα ήταν καταστροφικός και αυτοί που θα πλήρωναν το τίμημα είναι οι απλοί άνθρωποι», έγραψε ο Νορβηγός διπλωμάτης.

Με απόφαση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η πόλη Λοντ, 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ, όχι μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τις βίαιες διαμαρτυρίες της αραβικής μειονότητας για τον βίαιο θάνατο ενός 25χρονου ισραηλινού Άραβα από 34χρονο Εβραίο, κάτοικος της πόλης.

Στην πόλη ένας άνδρας κι ένα κορίτσι σκοτώθηκαν όταν καθώς ρουκέτα η οποία εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας χτύπησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν.

Οι νέοι θάνατοι αυξάνουν σε πέντε τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ εξαιτίας των ρουκετών που εκτοξεύουν από το βράδυ της Δευτέρας ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας ενώ συναγωγή της πόλης παραδόθηκε στις φλόγες από άραβες δεκάδες αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και βιτρίνες καταστημάτων καταστράφηκαν.

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν επίσης στις κατά πλειονότητα αραβικές πόλεις Άκο (βόρεια) και Γιάφα (κοντά στο Τελ Αβίβ) ενώ ένας πολίτης σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη διάρκεια επεισοδίων στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Φαουάρ, κοντά στη Χεβρόνα.

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που έχει την εξουσία στη Γάζα, ανακοίνωσε ότι ο ένοπλος βραχίονάς του εκτόξευσε πάνω από 200 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που προκάλεσε την κατάρρευση δωδεκαώροφου κτιρίου.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως βρισκόταν στη διαδικασία εκτόξευσης «110 ρουκετών» εναντίον της μητρόπολης του Τελ Αβίβ και άλλων «100 ρουκετών» εναντίον της πόλης Μπερσέβα «σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον ακινήτων κατοικημένων από αμάχους».

Ο ισραηλινός στρατός «έπληξε μεγάλο αριθμό σημαντικών στόχων των τρομοκρατών σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας» και «αυτή τη στιγμή, τα πλήγματα συνεχίζονται», ανεφερε το γενικό επιτελείο σύμφωνα με το οποίο το αρχηγείο της αστυνομίας καταστράφηκε και επλήγησαν σπίτια που ανήκαν σε ανώτερα στελέχη» της Χαμάς.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι το γενικό αρχηγείο της αστυνομίας καταστράφηκε όταν υπέστη αλλεπάλληλα πλήγματα.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, η δεύτερη ισχυρότερη ένοπλη οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στρατιωτικός του βραχίονας εκτόξευσε εκατό ρουκέτες από τον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ. «Ως τις 05:00, καταφέραμε ισχυρό πλήγμα στον εχθρό (σ.σ.: στο Ισραήλ), εκτοξεύοντας 100 πυραύλους σε αντίποινα για πλήγματα σε κτίρια και αμάχους» στον θύλακα, ανέφερε η οργάνωση, δύο διοικητές της οποίας σκοτώθηκαν στα ισραηλινά πλήγματα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τετάρτη, νέα έκτακτη συνεδρίαση για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, τη δεύτερη συνεδρίαση μέσα σε τρεις ημέρες, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Η νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών θα διεξαχθεί έπειτα από πρωτοβουλία της Τυνησίας, της Νορβηγίας και της Κίνας.

Η πρώτη συνεδρίαση τη Δευτέρα, την οποία είχε ζητήσει η Τύνιδα, έληξε χωρίς να εκδοθεί καμιά κοινή δήλωση από το Συμβούλιο λόγω των επιφυλάξεων που είχαν εκφράσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για την έγκριση ενός κειμένου "σε αυτό το στάδιο".

Η κλιμάκωση της βίας τόσο στα Ιεροσόλυμα όσο και στην Γάζα θα πρέπει να σταματήσει, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών .

Υπογραμμίζει πως η Ελλάδα εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμάχου πληθυσμού στο Ισραήλ, οι οποίες είναι καταδικαστέες και καλεί για τον άμεσο τερματισμό τους.

«Παράλληλα, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, υπογραμμίζουμε εκ νέου την ανάγκη όπως όλες οι πλευρές προβούν σε ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση. Επίσης θα πρέπει να καταβληθούν ενέργειες για την αποφυγή περαιτέρω θυμάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Η Ελλάδα, όπως έχει τονίσει και στο παρελθόν αναφορικά με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζει ότι η επίλυση της διένεξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη βάση της λύσης των δύο κρατών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνολική ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών .