Αισιοδοξία Μπάιντεν για τέλος της κρίσης στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών - Free Sunday
Αισιοδοξία Μπάιντεν για τέλος της κρίσης στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Αισιοδοξία Μπάιντεν για τέλος της κρίσης στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Σχέδια για την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, ενέκρινε χθες Τετάρτη το Ισραήλ ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, απορρίπτει κατηγορηματικά την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός προς το παρόν..

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο στρατός θα βομβαρδιστούν «σύμβολα της εξουσίας της Χαμάς» στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα, αναμεσα στα οποία το υπουργείο Οικονομικών της Χαμάς, στο κέντρο της πόλης της Γάζας, ώστε η ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνά την περιοχή να γίνει δυσκολότερο να διατηρήσει τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης.

Σημερα για πρώτη φορά από την έναρξη της στρατιωτικής κλιμάκωσης με τη Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο σήμερα για συναγερμό εξαιτίας εκτόξευσης ρουκετών εναντίον του βόρειου τμήματος της χώρας, καθώς ήχησαν σειρήνες όχι μόνο στο Τελ Αβίβ, όπου οι κάτοικοι έσπευσαν στα καταφύγια, αλλά και στην κοιλάδα Ισραέλ, στη Γαλιλαία.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ισραηλινού στρατού, από το βράδυ της Δευτέρας, έχουν εκτοξευθεί περίπου 1.500 ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του ισραηλινού εδάφους, από τις οποίες οι 350 «απέτυχαν», ενώ «εκατοντάδες» ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος.

Επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, ανάμεσά τους ένα παιδί έξι ετών και ένας στρατιώτης, εξαιτίας των εκτοξεύσεων ρουκετών και αντιαρματικών πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Μπάιντεν καταδίκασε την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών στην οποία προχωρούν παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον κ.Νετανιάχου χθες Τετάρτη και μετέφερε την «απαρασάλευτη υποστήριξή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στο νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του, με προστασία των αμάχων».

Όμως παρότρυνε τον συνομιλητή του να αναζητήσει κάποιον «δρόμο προς την αποκατάσταση βιώσιμης ηρεμίας» και τον ενημέρωσε για τις επαφές της κυβέρνησής του με κυβερνήσεις στην περιφέρεια και παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Μπάιντεν είπε πως «η προσδοκία και η ελπίδα» του είναι πως η στρατιωτική κλιμάκωση «θα τελειώσει σύντομα», επιμένοντας «όμως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Σε ανακοίνωση του Ισραήλ, σημειώνεται πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε στον αμερικανό πρόεδρο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα «συνεχίσουν να πλήττουν» θέσεις της Χαμάς και άλλων «τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας».

Τις πρώτες πρωινές ώρες ώρα Ελλάδας, σήμερα Πεμπτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να τερματιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ.

«Μίλησα με τον πρόεδρο Αμπάς για την κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα. Εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου για τις απώλειες ζωών. Υπογράμμισα πως είναι ανάγκη να τερματιστούν οι επιθέσεις με ρουκέτες και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις», ανέφερε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ μέσω Twitter.

«Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν εξίσου ελευθερία, αξιοπρέπεια, ασφάλεια και ευημερία», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα στείλει έναν επιτετραμμένο στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη για να καλέσει να υπάρξει «αποκλιμάκωση».

Η έξαρση της βίας, που χαρακτηρίζεται η χειρότερη των τελευταίων επτά ετών, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 74 ανθρώπους και έχει τραυματίσει εκατοντάδες άλλους και στις δύο πλευρές μέσα σε κάτι περισσότερο από δύο ημέρες.