Το Σ.Α. του ΟΗΕ, συζητά τη Λευκορωσία - Ο Μητσοτάκης διαψεύδει για πράκτορες - Free Sunday
Το Σ.Α. του ΟΗΕ, συζητά τη Λευκορωσία - Ο Μητσοτάκης διαψεύδει για πράκτορες

Το Σ.Α. του ΟΗΕ, συζητά τη Λευκορωσία - Ο Μητσοτάκης διαψεύδει για πράκτορες

Άτυπη έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με αντικείμενο τη Λευκορωσία, πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετά από αίτημα που υπέβαλαν Γαλλία, Ιρλανδία και Εσθονία.

Το Μινσκ κατηγορείται ότι έκανε την Κυριακή μια πειρατεία σε μια επιβατική πτήση της Ryanair, αναγκάζοντάς την να προσγειωθεί στη λευκορωσική πρωτεύουσα ώστε οι αρχές εκεί να μπορέσουν να συλλάβουν τον διαφωνούντα Ρομάν Προτασέβιτς, έναν 26χρονο αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο ο οποίος επέβαινε στο αεροπλάνο.

Αναφερόμενος στο θέμα της Λευκορωσίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι με αίσθημα ενότητας και ευθύνης η ΕΕ κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου, αντίστοιχο της σοβαρότητας της πράξης.

"Εμείς παίξαμε σημαντικό ρόλο για να κάνουμε το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων πιο σκληρό", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο ζητά ξεκάθαρα την απελευθέρωση του κ. Προτάσεβιτς και της συντρόφου του, την επιβολή κυρώσεων όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε επιχειρήσεις της Λευκορωσίας που έχουν σημαντικό αποτύπωμα στη χώρα και την εξέταση επιπλέον κυρώσεων.

"Συμφωνήσαμε να εισηγηθούμε την απαγόρευση των υπερπτήσεων στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και της απαγόρευσης εισόδου στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο αεροσκαφών από τη Λευκορωσία. Αυτή η πράξη συνιστά ουσιαστικά απόπειρα κρατικής αεροπειρατείας. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή εντός ΕΕ. Το καθεστώς της Λευκορωσίας έλαβε το μήνυμα ότι η Ευρώπη όταν θέλει μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα. Θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση", υπογράμμισε.

Μετά από σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας. "Δεν έχω καμία εκτίμηση ή πληροφορία για οποιαδήποτε εμπλοκή", ανέφερε.

Αντίστοιχα σε ερώτηση για τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Ryanair ότι υπήρχαν πράκτορες μέσα στην πτήση , ο πρωθυπουργός απάντησε ότι "δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι οποιοσδήποτε εντός του αεροσκάφους συμμετείχε στη διαδικασία εκτροπής".

Και πρόσθεσε: "Αυτές είναι φήμες παντελώς ανυπόστατες. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για πράκτορες ή παραπράκτορες".