Με αρνητικό τεστ ξανάρχισε η διέλευση στην Κύπρο - Free Sunday
Με αρνητικό τεστ ξανάρχισε η διέλευση στην Κύπρο

Με αρνητικό τεστ ξανάρχισε η διέλευση στην Κύπρο

Αρνητικό τέστ covid19 θα πρέπει να έχουν όσοι επιθυμούν να διέλθουν από τα εννέα σημεία ελεγχόμενης διέλευσης στην Κύπρο, τα οποία επαναλειτουργούν από σήμερα το πρωί και μετά από 15 μήνες.

Η επαναλειτουργία έγινε εφικτή έπειτα από συμφωνία ανάμεσα σε Τεχνική Επιτροπή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, την οποία ενέκριναν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς, Ερσίν Τατάρ.

Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου αναφέρει ότι για τη διέλευση μέσω οδοφράγματος είναι υποχρεωτική η παρουσίαση αρνητικού αποτελέσματος τεστ αντιγόνου ή τεστ PCR, που θα ισχύει για 7 ημέρες, σε έντυπη μορφή και σε γλώσσα κατανοητή στην άλλη κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων και των αγγλικών, όσον αφορά το όνομα του διερχόμενου προσώπου, μαζί με αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι δικαίωμα διακίνησης έχουν:

  • Όλοι οι Κύπριοι (ΕΚ και ΤΚ) πολίτες και μέλη των οικογενειών τους.
  • Ευρωπαίοι πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, νοουμένου ότι θα συνοδεύονται από τον πολίτη της ΕΕ.
  • Υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και μέλη των οικογενειών τους, που κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας.
  • Υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας.
  • Υπήκοοι τρίτων χωρών που διαθέτουν κυπριακή θεώρηση (90 ημέρες).
  • Υπήκοοι τρίτων χωρών που ανήκουν στον κατάλογο των χωρών που δεν θέλουν θεώρηση (90 ημέρες) (περιλαμβάνονται και υπήκοοι του ΗΒ που δεν κατέχουν άδειες διαμονής της Δημοκρατίας).
  • Υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν άδειες παραμονής άλλων κρατών μελών (90 ημέρες).
  • Υπήκοοι τρίτων χωρών που κατέχουν θεωρήσεις Σένγκεν, διπλή και πολλαπλή (90 ημέρες).

Όλοι οι ανήλικοι πάνω από 12 ετών θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ αντιγόνου ή τεστ PCR.

Η Τεχνική Επιτροπή Υγείας θα αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση στα οδοφράγματα κάθε 15 ημέρες και, ανάλογα με τα κρούσματα, θα προσαρμόζεται η πολιτική διακίνησης.