O Νετανιάχου ένωσε όλους τους αντιπάλους του να φτιάξουν κυβέρνηση - Free Sunday
O Νετανιάχου ένωσε όλους τους αντιπάλους του να φτιάξουν  κυβέρνηση

O Νετανιάχου ένωσε όλους τους αντιπάλους του να φτιάξουν κυβέρνηση

Με ψήφους 60 έναντι 59, η ισραηλινή βουλή έδωσε αργά το βράδυ, χθες Κυριακή ψήφο εμπιστοσύνης στο ετερόκλιτο συνασπισμό με επικεφαλής τον 49χρονο Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος απομακρύνει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, από την εξουσία, μετά από 12 χρόνια.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμού συμπεριλαμβάνει δύο κόμματα της αριστεράς, δύο του κέντρου, τρία της δεξιάς και τον αραβικό σχηματισμό Ράαμ του Μανσούρ Αμπάς ενώ στην αντιπολίτευση μένουν το Λικούντ του Νετανιάχου, η άκρα δεξιά και οι υπερορθόδοι Εβραιοι.

«Κατανοώ ότι δεν είναι μια εύκολη ημέρα για πολλούς σήμερα, όμως δεν είναι ημέρα πένθους, είναι ημέρα αλλαγής, αλλαγής καθεστώτος σε μια δημοκρατία», διαβεβαίωσε, ο Μπένετ, με την φωνή του να καλύπτεται από τις αποδοκιμασίες των αντιπάλων του ενώ Στην τελευταία ομιλία του στην Κνεσέτ ως πρωθυπουργός, ο Νετανιάχου, διαβεβαίωσε πως θα επιστρέψει «σύντομα» στην εξουσία παρά τα 71 χρόνια του και τη δίκη του για διαφθορά, υπεξαίρεση και κατάχρηση εξουσίας σε μια σειρά υποθέσεων.

Ο πρώην πρωθυπουργός, οποίος ηγήθηκε της χώρας από το 1996 ως το 1999 και στη συνέχεια από το 2009 μέχρι την 13η Ιουνίου 2021, έφιξε το χέρι του διαδόχου του, πριν αναχωρήσει από το κοινοβούλιο, ενώ τα νέα μέλη της κυβέρνησης, μερικά συγκινημένα μέχρι δακρύων, έδιναν τον όρκο για την ανάληψη του αξιώματός τους.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, το Λικούντ είχε τερματίσει πρώτο, όμως ο Νετανιάχου δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μια πλειοψηφία 61 βουλευτών που είναι απαραίτητη για το σχηματισμό κυβέρνησης και για εξασφαλίσει την υποστήριξη του Μπένετ, ο 57χρονος επικεφαλής του δεύτερου κόμματος Γιαΐρ Λαπίντ του πρότεινε να γίνει πρώτα αυτός πρωθυπουργός για δύο χρόνια, πριν τον διαδεχτεί στη θέση του πρωθυπουργού τον Αύγουστο του 2023.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, συνεχάρη τον Μπένετ, λέγοντας πως «βιάζεται να δουλέψει» μαζί του ενώ η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως επιθυμεί να συνεργασθεί «στενά» με τη νέα κυβέρνηση και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έγραψε στο Twitter «περιμένοντας να ενισχυθεί η σύμπραξη ΕΕ-Ισραήλ για μια κοινή ευημερία και προς μια βιώσιμη περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό συνεχάρη επίσης το νέο ομόλογό του. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ εξέφρασε«ικανοποίηση για το γεγονός ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, εμπορίου και κλιματικής αλλαγής, καθώς και η κοινή δουλειά για την εγγύηση της ειρήνης στην περιοχή».

Παρουσιάζοντας στο κοινοβούλιο τις επιλογές της κυβέρνησής του, ο κ.Μπένετ δήλωσε πως ο συνασπισμός του δεν θα αφήσει «το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» αλλά απέφτγε αναφορές στους Παλαιστίνιους,

Αύριο, Τρίτη η ισραηλινή άκρα δεξιά έχει προγραμματίσει πορεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έναν παλαιστινιακό τομέα που βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή.

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο της Γάζας που είναι αποκλεισμένος από το Ισραήλ, έχει ήδη απειλήσει με αντίποινα, αν αυτή η πορεία πραγματοποιηθεί κοντά στην πλατεία των Τζαμιών και κατέστησε σαφές ότι η ανάδειξη νέας κυβέρνησης δεν αλλάζει «σε τίποτε» τις σχέσεις του με το Ισραήλ.