"Έφυγε" ο Χανς Ντίτριχ Γκένσερ - Free Sunday
"Έφυγε" ο Χανς Ντίτριχ Γκένσερ

"Έφυγε" ο Χανς Ντίτριχ Γκένσερ

Ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της επανενωμένης Γερμανίας, για την οποία πάλεψε ως ανώτατος διπλωμάτης της τότε Δυτικής Γερμανίας, ο Γκένσερ πέθανε από καρδιακή ανακοπή το βράδυ της Πέμπτης. Ο πρώην επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (FDP), υπουργός Εξωτερικών επί σχεδόν 20 χρόνια, κατέληξε έχοντας δίπλα του την οικογένειά του, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.

Ο Χανς Ντίντριχ Γκένσερ διατέλεσε καθοριστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και την επανένωση της Γερμανίας το 1990. Ρεαλιστής πολιτικός, καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη διπλωματική πορεία της μεταπολεμικής Γερμανίας, αλλά και το πολιτικό σκηνικό της χώρας, όταν, το 1982 ως ηγέτης του FDP, άλλαξε πλευρά, εγκαταλείπωντας την παραδοσιακή συμμαχία του κόμματός του με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του τότε καγελαρίου Χέλμουτ Σμιτ, και στηρίζοντας τον Χέλμουτ Κολ και τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Γκένσερ αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική το 1992, έχοντας υπάρξει κυβερνητικό στέλεχος επί 23 χρόνια και απολαμβάνοντας υψηλή δημοφιλία και αποδοχή.