H διπλωματία των εμβολίων Ρωσίας και Κίνας ενοχλεί τη Γερμανία - Free Sunday
H διπλωματία των εμβολίων Ρωσίας και Κίνας ενοχλεί τη Γερμανία

H διπλωματία των εμβολίων Ρωσίας και Κίνας ενοχλεί τη Γερμανία

Τη δυσφορία του Βερολίνου και όχι μόνο για την προσπάθεια της Ρωσίας και της Κίνας, γοα χρήση των εμβολίων για την COVID-19 που διανέμουν προκειμένου να μεγεθύνουν την επιρροή τους, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας στο περιθώριο της συνόδου της ομάδας των είκοσι πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου στη Ματέρα, στη νότια Ιταλία.

Ο αγώνας εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού δεν πρέπει να μετατραπεί σε διαγωνισμό για «την επίτευξη βραχυπρόθεσμων γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων», ειπε ο σοσιαλδημοκράτης Μάας, ο οποίος κάλεσε την Κίνα και τη Ρωσία να καταλάβουν «δεν βλέπουν με καλό μάτι τη ‘διπλωματία των εμβολίων’ τους».

Την πανδημία πρέπει να τον καταπολεμήσουν όλες οι χώρες μαζί, επειδή «κανένας μας δεν θα είναι ασφαλής ώσπου να είμαστε όλοι ασφαλείς» και «οι πάντες πρέπει να το καταλάβουν πραγματικά αυτό».

Η Κίνα έχει παραδώσει πάνω από 350 εκατ. δόσεις των εμβολίων για την COVID-19 που παράγει σε πάνω από 80 χώρες. Πόσες δωρίστηκαν, πόσες πωλήθηκαν σε τιμές της αγοράς ή με έκπτωση δεν είναι ξεκάθαρο. Για τη Ρωσία, που έχει παραδώσει μικρότερες ποσότητες, δεν υπάρχουν επίσημοι αριθμοί.

«Αυτή τη στιγμή μπορεί να βοηθήσει μόνο κάτι που μπορεί να γίνει γρήγορα», εξήγησε ο κ. Μάας, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι ούτε το Πεκίνο ούτε η Μόσχα έστειλαν τους επικεφαλής της διπλωματίας τους