Panama Papers: Το πρώτο «αίμα» (vid) - Free Sunday
Panama Papers: Το πρώτο «αίμα» (vid)

Panama Papers: Το πρώτο «αίμα» (vid)

Μόλις αποκαλύφθηκε πως ο κ. Γκουνλάουγκσον ήταν πληρεξούσιος της offshore Wintris χωρίς να το έχει δηλώσει στο πόθεν έσχες του και πουλώντας, όταν μπήκε στη Βουλή το 2009, στη συνέχεια το μερίδιό του (50%) στη γυναίκα του αντί ενός δολαρίου, χιλιάδες Ισλανδοί βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτησή του, ενώ πέταξαν αυγά στο Κοινοβούλιο. 

Δεδομένης και της πολιτικής πίεσης που δέχτηκε, σήμερα είχε φτάσει η ώρα της αντίδρασης για τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι θα παραιτηθεί, στη συνέχεια ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ισλανδίας τη διάλυση της Βουλής και μόνο όταν ο τελευταίος αρνήθηκε υπέβαλε την παραίτησή. Ο πρόεδρος της χώρας θα συναντηθεί με τους αρχηγούς και των άλλων κομμάτων πριν αποφασίσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. 


Το πώς θα εξελισσόταν η κατάσταση για τον Ισλανδό πρωθυπουργό είχε φανεί από την προ διημέρου αντίδρασή του, όταν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης είχε αποχωρήσει όταν άρχισαν να του γίνονται ερωτήσεις για την offshore.


Το παράδοξο είναι πως ο κ. Γκουνλάουγκσον είχε αναδειχθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ισλανδίας μέσα από το κίνημα διαμαρτυρίας των Ισλανδών πολιτών για το τραπεζικό σκάνδαλο που βύθισε στην οικονομική κρίση τη χώρα. 

Η παραίτηση του Ισλανδού πρωθυπουργού είναι μέχρι στιγμής η σημαντικότερη πολιτική εξέλιξη μετά τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) η οποία απέκτησε πρόσβαση σε περισσότερα από 11 εκατομμύρια έγγραφα του παναμέζικου νομικού γραφείου Μοσάκ Φονσέκα.

Στη δίνη του κυκλώνα και ο Κάμερον
Την ώρα που οι ηγέτες υπερδυνάμεων όπως η Ρωσία και η Κίνα, δηλαδή ο Βλ. Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ μπαίνουν στο στόχαστρο στις χώρες τους, σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση δέχεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο πατέρας του, Ίαν, ήταν επικεφαλής ενός επενδυτικού ταμείου με έδρα τις Μπαχάμες, τα έσοδα του οποίου δεν φορολογούνταν στη Βρετανία. Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε να γίνει "μια έρευνα σε βάθος" και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να επιτρέπει στην πλούσια ελίτ να φοροδιαφεύγει. "Δεν μπορεί να υπάρχουν άλλοι κανόνες για την πλούσια ελίτ και άλλοι για εμάς τους υπόλοιπους. Η αδικία και η εξαπάτηση πρέπει να σταματήσουν", τόνισε.

Ο Κόρμπιν επισήμανε ότι η Βρετανία φέρει τεράστια ευθύνη γιατί πολλοί φορολογικοί παράδεισοι, όπως οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι ή τα Νησιά Κέιμαν, είναι υπερπόντια εδάφη της ενώ άλλοι, όπως το Νησί Μαν, είναι κτήσεις του Βρετανικού Στέμματος.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης που έχουν δει τα έγγραφα της δικηγορικής εταιρείας, από τις 200.000 εταιρείες που σύστησε η Μοσάκ Φονσέκα, πάνω από τις μισές έχουν έδρα στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, όπου δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται στις αρχές οι ιδιοκτήτες τους.

Ο ίδιος ο Κάμερον διέψευσε σήμερα ότι είναι ιδιοκτήτης οποιασδήποτε υπεράκτιας εταιρείας ή επενδυτικού ταμείου.

Η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Ολλανδία και το Πακιστάν είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη ξεκινήσει προκαταρκτικές έρευνες για την υπόθεση.