Βενεζουέλα: Τριήμερα σαββατοκύριακα λόγω Ελ Νίνιο - Free Sunday
Βενεζουέλα: Τριήμερα σαββατοκύριακα λόγω Ελ Νίνιο

Βενεζουέλα: Τριήμερα σαββατοκύριακα λόγω Ελ Νίνιο

Η Βενεζουέλα μόλις κήρυξε τριήμερα Σαββατοκύριακα για τους δυο επόμενους μήνες, προσπαθώντας να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας και να αποφύγει το «δελτίο» στον ηλεκτρισμό. Ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι κάθε Παρασκευή, τον Απρίλιο και τον Μάιο θα είναι αργία για τους εργαζόμενους, αν και δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν θα αφορά μόνο στον δημόσιο ή και στον ιδιωτικό τομέα. Η απόφαση είναι μια  τελευταία προσπάθεια περιορισμού της χρήσης ενέργειας, καθώς η ξηρασία στεγνώνει τις δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρισμού στην χώρα.

Ο Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από μεγάλους χρήστες, όπως εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία να παράγουν τον δικό τους ηλεκτρισμό για εννέα ώρες την ημέρα, ενώ και οι βαριές βιομηχανίες, που λειτουργούν ήδη στο 50% έως 60% των δυνατοτήτων τους κυρίως λόγω έλλειψης πρώτων υλών, θα κληθούν να μειώσουν την κατανάλωση κατά 20%.

Παρά το γεγονός ότι η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της από υδροηλεκτρικές πηγές, οι οποίες έχουν επηρεαστεί σοβαρά από το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που προκάλεσε εκτεταμένη ξηρασία.