Τα κλειστά σύνορα "έκλεισαν" και τις αιτήσεις για άσυλο - Free Sunday
Τα κλειστά σύνορα "έκλεισαν" και τις αιτήσεις για άσυλο

Τα κλειστά σύνορα "έκλεισαν" και τις αιτήσεις για άσυλο

Τεράστια μείωση κατέγραψαν το πρώτο τρίμηνο τα αιτήματα για άσυλο στη Γερμανία σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, και ειδικά καθώς οι νέες αφίξεις μειώθηκαν με το σφράγισμα του λεγόμενου Βαλκανικού Διαδρόμου το Μάρτιο.

Τα αιτήματα για άσυλο ακολουθούν παράλληλη πορεία με τις αφίξεις, αν και με καθυστέρηση -καθώς μεσολαβεί ένα διάστημα μεταξύ της άφιξης, της καταγραφής σε κέντρα υποδοχής και της υποβολής του αιτήματος.

Tο Μάρτιο καταγράφηκαν ως αιτούντες άσυλο περίπου 20.000 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών την Παρασκευή.

Συγκριτικά, κατά το απόγειο των αφίξεων καλοκαίρι υπήρξαν φορές που ο ημερήσιος αριθμός είχε φτάσει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από αυτά για όλο τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, ως αιτούντες άσυλο είχαν καταγραφεί το Μάρτιο περίπου 20.000 άτομα, το Φεβρουάριο 60.000 και τον Ιανουάριο 90.000.

Το Δεκέμβριο του προηγούμενου χρόνου, ο αριθμός ήταν στους περίπου 120.000 - η πορεία στο διάστημα τετραμήνου είναι ξεκάθαρη. Σε σύγκριση φυσικά με τους τρεις πρώτους μήνες του 2015, η αύξηση είναι δυσθεώρητη.

Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο του 2015 καταγράφηκαν αφίξεις περίπου 170.000 στη Γερμανία, σύμφωνα με το υπουργείο. Την ίδια περίοδο, υποβλήθηκαν αιτήματα για άσυλο από 181.405 άτομα (η διαφορά σχετίζεται με την καθυστέρηση μεταξύ άφιξης και υποβολής αιτήματος).

«Πλέον, στατιστικά βρισκόμαστε σε επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο των 200 ατόμων ημερησίως κατά μέσο όρο» είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ αναφερόμενος στα στοιχεία του Μαρτίου.