Η σάτιρα πληγώνει τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας - Free Sunday
Η σάτιρα πληγώνει τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας

Η σάτιρα πληγώνει τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας

Ο Ερντογάν ζήτησε από την Μέρκελ να κινητοποιήσει τις γερμανικές αρχές ώστε να μηνυθεί ο παρουσιαστής της εκπομπής, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν περιμένει την άμεση κινητοποίηση του Βερολίνου.

Έτσι, σήμερα ο Εντογάν υπέβαλε μήνυση εναντίον του κωμικού που απήγγειλε σατιρικό και σεξουαλικά ωμό ποίημα για τον ίδιο στη γερμανική τηλεόραση, περιπλέκοντας τις προσπάθειες του Βερολίνου να εξασφαλίσει τη βοήθεια της Τουρκίας προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση.

Το γραφείο του εισαγγελέα στη δυτική πόλη Μάιντς ανέφερε ότι ο κ. Ερντογάν υπέβαλε μέσω δικηγόρων μήνυση εναντίον του Γιαν Μπέμερμαν για προσβολή. Ο κ. Μπέμερμαν είναι ο οικοδεσπότης της νυκτερινής εκπομπής «Neo Magazin Royale» στη δημόσια τηλεόραση ZDF.

Σε εκπομπή που μεταδόθηκε στις 31 Μαρτίου, ο κ. Μπέμερμαν είχε διαβάσει ποίημα για τον κ. Ερντογάν που περιείχε ωμές σεξουαλικές αναφορές και κατηγορίες ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας καταπιέζει μειονότητες και κακομεταχειρίζεται Κούρδους και χριστιανούς.

Πριν διαβάσει το ποίημα, ο κ. Μπέμερμαν είχε αναφερθεί σε σατιρικό τραγούδι που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NDR και το οποίο περιγελούσε τον κ. Ερντογάν για την αυταρχική μεταχείριση που επιφυλάσσει στους δημοσιογράφους. Η εκπομπή οδήγησε την Τουρκία να καλέσει τον πρεσβευτή της Γερμανίας και να ζητήσει εξηγήσεις, αν και η Γερμανία απέρριψε τις τουρκικές διαμαρτυρίες.

Ο κ. Μπέμερμαν είπε ότι η εκπομπή του NDR εμπίπτει στο δικαίωμα καλλιτεχνικής ελευθερίας, της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της γνώμης, ενώ οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η μήνυση του κ. Ερντογάν θα εξεταστεί στο πλαίσιο εν εξελίξει διαδικασίας. Οι εισαγγελείς έχουν ήδη αρχίσει έρευνα για το αν ο κ. Μπέμερμαν διέπραξε το αδίκημα προσβολής ξένων κρατικών οργάνων και αντιπροσώπων έπειτα από περισσότερες από 20 καταγγελίες.

Χθες, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το Βερολίνο εξετάζει επίσημο αίτημα που υπέβαλε τη Τουρκία προκειμένου να ασκηθεί δίωξη στον κ. Μπέμερμαν και ότι η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες. Πάντως, η ίδια η κ. Μέρκελ τόνισε σήμερα ότι η χώρα της επιθυμεί μια οριστική λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα, ωστόσο αυτό είναι διακριτό από την ελευθερία της; καλλιτεχνικής έκφρασης, σε μια αιχμή για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Η κ. Μέρκελ έκανε αναφορά στο άρθρο 5 του συντάγματος της Γερμανίας για την ελευθερία της γνώμης, της επιστήμης και της τέχνης, σε ερώτηση που της έγινε για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τον Τούρκο πρόεδρο και τον Γερμανό κωμικό. Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι πρός το συμφέρον Ε.Ε. και Τουρκίας να λυθεί το προσφυγικό με πολιτική συμφωνία.