«Φωτιά» στη Γαλλία, λόγω εργασιακών - Free Sunday
«Φωτιά» στη Γαλλία, λόγω εργασιακών

«Φωτιά» στη Γαλλία, λόγω εργασιακών

Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας μεταξύ αστυνομικών και νεαρών που διαδήλωναν κατά της μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν επειδή εκτόξευαν αντικείμενα και «εξύβρισαν» τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, κατά τη διάρκεια επεισοδίων πριν από συγκέντρωση με πρωτοβουλία διαφόρων φοιτητικών οργανώσεων. Η ατμόσφαιρα παρέμενε ηλεκτρισμένη νωρίς το απόγευμα και οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων στις κροτίδες που έριχναν οι συγκεντρωμένοι.

Νωρίς το πρωί δύο μέλη της διεύθυνσης σχολείου στο ανατολικό Παρίσι δέχτηκαν επίθεση από δύο νέους, σύμφωνα με τη διοίκησή του, η οποία κατέθεσε μήνυση. Το λύκειο όπου σημειώθηκε το επεισόδιο είναι αποκλεισμένο εδώ και πολλές εβδομάδες καθώς οι μαθητές έχουν στήσει οδοφράγματα και έχουν τοποθετήσει κάδους απορριμμάτων, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Στο Μονπελιέ της νότιας Γαλλίας, αρκετές εκατοντάδες νέοι απέκλεισαν πολλά λύκεια, ενώ μικροσυγκρούσεις σημειώθηκαν σε πολλά σημεία της πόλης. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος επισκεπτόταν το Μαντ, στα προάστια του Παρισιού, ήρθε αντιμέτωπος με περίπου 50 διαδηλωτές, τους οποίους απομάκρυναν σύντομα αστυνομικοί.

Κοντά στην Τουλούζη ο Πιερ Γκατάζ, πρόεδρος του Medef (το μεγαλύτερο εργοδοτικό σωματείο της Γαλλίας) μπήκε στο στόχαστρο περίπου 200 διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν για να σαρκάσουν την παρουσία του σε συνέδριο με θέμα τη «μοναξιά» των εργοδοτών.

Σε άλλες πόλεις, όπως στη Ρεν, οργανώθηκαν διαδηλώσεις έξω από ταχυφαγεία McDonalds σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για τη φοροαποφυγή και την παραβίαση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων» από τις πολυεθνικές.

Με την ελπίδα ότι θα κατευνάσει τα πνεύματα και θα σταματήσει τις αντιδράσεις για τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Δευτέρα μια σειρά από μέτρα που θα βοηθήσουν τους νέους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Τα μέτρα θεωρήθηκαν θετικά από τις κυριότερες φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις, οι οποίες ωστόσο συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας να μην προχωρήσει η μεταρρύθμιση, την οποία θεωρούν υπερβολικά φιλελεύθερη.