Μόλις το 21% της πυρκαγιάς που καίει την Καλιφόρνια υπό έλεγχο μετά από τρεις ημέρες - Free Sunday
Μόλις το 21% της πυρκαγιάς που καίει την Καλιφόρνια υπό έλεγχο μετά από τρεις ημέρες

Μόλις το 21% της πυρκαγιάς που καίει την Καλιφόρνια υπό έλεγχο μετά από τρεις ημέρες

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι αγνοούνται στην Καλιφόρνια μετά το πέρασμα της Ντίξι, της καταστροφικής πυρκαγιάς της τρίτης μεγαλύτερης στην ιστορία της πολιτείας, η οποία απανθράκωσε σπίτια και καταστήματα στην μικρή πόλη Γκρίνβιλ.

Οι πέντε από τους οκτώ αγνοούμενους κατοικούσαν στο Γκρινβιλ.

Παρά τις επανειλημμένες εντολές των αρχών να φύγουν από τα σπίτια τους, ορισμένοι κάτοικοι προτίμησαν να μείνουν και να αποπειραθούν να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τις φλόγες, να μην εμπιστευτούν την ασφάλεια των περιουσιών τους σε αγνώστους.

Περίπου 5.000 πυροσβέστες δίνουν μάχη στα μέτωπα της πυρκαγιάς, η οποία πια έχει ξεπεράσει σε επιφάνεια την πόλη του Λος Άντζελες, αλλά μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να ελέγξουν μονο κατά το 21%.

Η παρατεταμένη ξηρασία, που επιστήμονες θεωρούν πως συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, έχει κάνει ειδικά το δυτικό τμήμα των ΗΠΑ εξαιρετικά ευάλωτο σε τέτοιες καταστροφικές φωτιές.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, πτώση δέντρου σε ένα από το χιλιάδες καλώδια του δικτύου ηλεκτροδότησης προκάλεσε την πυρκαγιά.

Το καλώδιο αυτό αποτελούσε μέρος του δικτύου του πάροχου ηλεκτροδότησης Pacific Gas and Electric (PG&E), ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναγνωρίσει τις ευθύνες της για την πυρκαγιά Καμπ, η οποία σχεδόν έσβησε την πόλη Παραντάις από τον χάρτη το 2018, στοιχίζοντας τη ζωή σε 86 ανθρώπους, μόλις μερικά χιλιόμετρα από την περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά Ντίξι.