Κίνδυνο αριστερής κυβέρνησης επισείει ο επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία - Free Sunday
Κίνδυνο αριστερής κυβέρνησης επισείει ο επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία

Κίνδυνο αριστερής κυβέρνησης επισείει ο επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία

«Κατάσταση πανικού» στο συντηρητικό στρατόπεδο, που κυριαρχεί στη γερμανική πολιτική ζωή από το 1949, διαπιστώνει η εφημερίδα Bild μετά τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA που φέρνει τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), και το βαυαρικό αδελφό κόμμα, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), να προσελκύουν το 21% στην πρόθεση ψήφου, από 34% στις αρχές της χρονιάς, και στην πρώτη θέση να είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Όλαφ Σολτς με 24% ενώ οι Πράσινοι της Αναλένας Μπέρμποκ να είναι στο 17%.

Η κακή εικόνα για τον υποψήφιο της κενροδεξιού συνασπισμού, Αρμίνν Λάσετ επιβεβαιώθηκε και σε στιγμιαία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa μετά το χθεσινό debate των τριών αρχηγών, η οποία έδειξε ότι το 36% των τηλεθεατών θεώρησε πως παρά την προσπάθεια του κ. Λάσετ να αντεπιτεθεί, ο κ. Σολτς αναδείχθηκε καθαρός νικητής με 36%, μπροστά από την κυρία Μπέρμποκ (30%), με τον υποψήφιο των συντηρητικών να έρχεται τρίτος (25%).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ήττα του κεντροδεξιού συνασπισμού στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου,θεωρείται πολυ πιθανή και ο κ.Λάσετ επισείει τον κίνδυνο να σχηματιστεί κυβέρνηση της αριστεράς στη Γερμανία.

Οι δημοσκοπήσεις δεν αποκλείουν την πιθανότητα να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός με το SPD, τους οικολόγους και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Die Linke.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί σας είναι τόσο δύσκολο να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να συμμετάσχετε σε κυβέρνηση με το Die Linke!», είπε χθες ο Λάσετ στον Σολτς, ο οποίος στο υποθετικό ερώτημα της απευθείας εκλογής καγκελαρίου προηγείται με 38%, έναντι μόλις ενός 22% του υποψηφίου της συντηρητικής παράταξης.

«Ο Όλαφ Σολτς μερκελοποιείται», έγραψε το περιοδικό Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο ο σοσιαλδημοκράτης του SPD προσπαθεί να εμφανιστεί ως ο μοναδικός αληθινός κληρονόμος της καγκελαρίου, σε βαθμό που μοιάζει να έχει οικειοποιηθεί μερικά από τα τικ της - όπως το να ενώνει τα χέρια μπροστά στον κορμό του, με τους αντίχειρες και τους δείκτες να σχηματίζουν ρόμβο.

Παράλληλα έχει καταφέρει ως τώρα να αποφύγει τα σοβαρά σφάλματα.

Χθες στο debate, o Λάσετ, αναγνώρισε τις δυσκολίες καθώς, όπως ειπε έχει «αντιμετωπίσει αντίθετο άνεμο επανειλημμένα, όπως και σήμερα».

«Δεν αισθανόμαστε όλοι μας τους ανέμους της αλλαγής να μας χτυπάνε καταπρόσωπο; Σε εποχές όπως αυτή, χρειαζόμαστε σιγουριά, αξιοπιστία, εσωτερική πυξίδα. Αυτό προσφέρω», είπε.