Σε κατάσταση ανάγκης κήρυξε Νέα Υόρκη και Νιου Τζερσι ο Μπάιντεν - Free Sunday
Σε κατάσταση ανάγκης κήρυξε Νέα Υόρκη και Νιου Τζερσι ο Μπάιντεν

Σε κατάσταση ανάγκης κήρυξε Νέα Υόρκη και Νιου Τζερσι ο Μπάιντεν

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τις πολιτείες του Νιου Τζέρζι και της Νέας Υόρκης ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έδωσε εντολή οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες να βοηθήσουν τις προσπάθειες των τοπικών αρχών για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων καταστροφών που άφησε πίσω της η καταιγίδα Άιντα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, ο κ.Μπάιντεν εξουσιοδότησε «το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων να «αναλάβουν τον συντονισμό των προσπαθειών ανακούφισης των πληγέντων από την καταστροφή» στις δύο πολιτείες».

Οι εκτεταμένες πλημμύρες που προκάλεσε η Άιντα, αρχικά κυκλώνας που κατόπιν υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 46 ανθρώπους σε τέσσερις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Ττη νύχτα, η νέα κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης, η Κάθι Χόκουλ, κήρυξε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» μετά τις «μείζονες» πλημμύρες σε όλες τις κομητείες στα όρια της πόλης των 20 εκατομμυρίων κατοίκων

Η πόλη χθες Πέμπτη δέχτηκε καταρρακτώδεις βροχές και αιφνίδιες πλημμύρες ιστορικών διαστάσεων και η αστυνομία ανακοίνωσε θανάτους 12 ανθρώπων, 2 ως 86 ετών, ένδεκα από τους οποίους πιθανόν να παγιδεύτηκαν και πνίγηκαν σε υπόγεια, σε φτωχικές κατοικίες με συνθήκες ενίοτε ανθυγιεινές, σε ακίνητα στο Μανχάταν, στο Κουίνς και στο Μπρούκλιν.

Η παραθαλάσσια πλούσια συνοικία Γουέστσεστερ, Βόρεια του Μανχάταν, παρέμενε πλημμυρισμένη από λασπόνερα και ότι τρεις άνθρωποι, που προφανώς παγιδεύτηκαν και προσπάθησαν να βγουν από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, μάλλον πνίγηκαν. Το μετρό της Νέας Υόρκης άρχισε εν μέρει να λειτουργεί ξανά χθες, αφού καθαρίστηκαν αρκετοί σταθμοί που είχαν πλημμυρίσει.

Η αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) κατέγραψε απόλυτο ρεκόρ βροχόπτωσης στο Σέντραλ Παρκ: 80 χιλιοστά μέσα σε μια ώρα.

Στο Νιου Τζέρζι, αντίκρυ στη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον 23 άνθρωποι εχασαν τη ζωή τους με τα περισσότερα να βρίσκονται μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Στην Φιλαδέλφεια, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους , σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ανεμοστρόβιλοι και πλημμύρες τεραστίων διαστάσεων έπληξαν επίσης την Πενσιλβάνια, και το Μέριλαντ.

Αυξάνουν ολοένα περισσότερο το επίπεδο του κινδύνου για τις παραθαλάσσιες κοινότητες, προσθέτουν.

Ο κυκλώνας Άιντα, που υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, συνεχίζει την πορεία του προς τον βορρά, βρίσκεται πάνω από τη Νέα Αγγλία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί τη Λουιζιάνα, την πολιτεία του αμερικανικού Νότου που έπληξε ο κυκλώνας Άιντα την Κυριακή, καταστρέφοντας πολλά κτίρια και κόβοντας το ρεύμα σε κάπου ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. «Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Το έθνος είναι έτοιμο να βοηθήσει», είπε.