Ο χριστιανοδημοκράτης πιέζει, ο σοσιαλδημοκράτης κερδίζει στη Γερμανία - Free Sunday
Ο χριστιανοδημοκράτης πιέζει, ο σοσιαλδημοκράτης κερδίζει στη Γερμανία

Ο χριστιανοδημοκράτης πιέζει, ο σοσιαλδημοκράτης κερδίζει στη Γερμανία

Την πλειοψηφία τηλεθεατών που παρακολούθησαν την τηλεμαχία στα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF, κέρδισε ο υποψήφιος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν αμέσως μετά.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ARD, ο κ. Σολτς κατάφερε να πείσει το 41%, ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) 'Αρμιν Λάσετ το 27% και η «Πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ το 26%.

Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση για λογαριασμό του ZDF, ο κ. Σολτς επικράτησε με 32%, έναντι 26% της κυρίας Μπέρμποκ και 20% του κ. Λάσετ.

«Ο Λάσετ αγωνίζεται, ο Σολτς θριαμβεύει στις δημοσκοπήσεις», είναι ο τίτλος της εφημερίδας BILD.

«Ο Λάσετ αναγκάζει τον Σολτς να μπει σε μονομαχία, η Μπέρμποκ παίζει μόνη της», σχολιάζει η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού n-tv, ενώ στο ίδιο πνεύμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι «Η αντιπαράθεση των τριών ήταν κυρίως αντιπαράθεση για δύο».

«Στην ουσία, παρακαλώ», γράφει η Sueddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι κατέστησαν σαφείς οι ουσιαστικές διαφορές των τριών υποψηφίων: «Οι υποψήφιοι έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη για το κράτος», επισημαίνει η SZ.

Στην κρισιμότητα της χθεσινής αντιπαράθεσης των υποψηφίων είχε νωρίτερα αναφερθεί και ο Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) είχε αναφέρει ότι «αν υπάρχει ακόμη ευκαιρία να αναστρέψουμε την τάση των δημοσκοπήσεων που φέρνουν το SPD να προηγείται), τότε είναι μόνο αυτό το Σαββατοκύριακο».

Ένα από τα βασικά θέματα που οδήγησαν σε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Όλαφ Σολτς και του 'Αρμιν Λάσετ ήταν η πρόσφατη επιδρομή των διωκτικών αρχών στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο έρευνας για ενδεχόμενες παραλείψεις της υπηρεσίας κατά του ξεπλύματος του «μαύρου» χρήματος.

Η υπηρεσία υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, του οποίου προΐσταται ο κ. Σολτς, ο οποίος όχι μόνο διέψευσε τον αντίπαλό του, αλλά τον κατηγόρησε και για εσκεμμένη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων.

Ο κ. Λάσετ επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο και για την ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία του SPD με τη Αριστερά, η οποία για πολλούς στη Γερμανία παραμένει διάδοχος του SED της Ανατολικής Γερμανίας.

«Δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε τι θα κάνετε, δεν αποκλείετε τη συνεργασία με την Αριστερά», τόνισε κατ' επανάληψη ο χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος, ενώ ο κ. Σολτς επαναλάμβανε ότι το αποτέλεσμα το κρίνουν οι ψηφοφόροι.

Η τρίτη και τελευταία τηλεμαχία των τριών υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς