Ο Μπάιντεν δυσαρεστεί το Παρίσι για να στριμώξει το Πεκίνο - Free Sunday
Ο Μπάιντεν δυσαρεστεί το Παρίσι για να στριμώξει το Πεκίνο

Ο Μπάιντεν δυσαρεστεί το Παρίσι για να στριμώξει το Πεκίνο

Κίνηση για την οικοδόμηση μετώπου ενάντια στην Κίνα, χαρακτηρίζεται στο Πεκίνο, η ευρεία εταιρική σχέση ασφάλειας (AUKUS) στη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού, την συμφωνία για την οποία ανακοίνωσαν χθες ΗΠΑ, Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο

«Η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία αυτού του AUKUS, θα είναι η παράδοση ενός στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Βρετανό Μπόρις Τζόνσον και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος την διοργάνωσε.

Αμέσως μετά, ο Μόρισον επιβεβαίωσε την ακύρωση της γιγαντιαίας ύψους 31 δισ. ευρώ, σύμβασης που σύναψε η χώρα του με την γαλλική Naval Group το 2016 με τη Γαλλία για την προμήθεια 12 συμβατικών υποβρυχίων, προτιμώντας την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία. Συνολικά η συμφωνία με το Παρίσι, θα έφτανε τα 56 δισ.

«Η απόφαση που λάβαμε να μην συνεχίσουμε με τα υποβρύχια κατηγορίας Attack και να το ακολουθήσουμε άλλο δρόμο δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή ανάγκης», δήλωσε ο Μόρισον, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την αγορά αμερικανικών πυραύλων Tomahawk.

Οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ανέφεραν ότι η απόφαση των ΗΠΑ να ακυρωθεί η συμφωνία της Γαλλίας με την Αυστραλί δείχνει μια έλλειψη συνοχής σε μια στιγμή που οι δύο σύμμαχοι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και η απόφαση της Αυστραλίας να αθετήσει τη σύμβαση είναι αντίθετη με το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ενώ ο γαλλικός όμιλος που ειδικεύεται στην ναυπηγική βιομηχανία άμυνας εξέφρασε την «μεγάλη απογοήτευσή» του.

Το Παρίσι «είναι ένας βασικός εταίρος» των ΗΠΑ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν «να συνεργαστούν στενά με τη Γαλλία» σε αυτήν την πολύ μεγάλης σημασίας στρατηγική ζώνη, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει το Παρίσι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ θα συνδεθούν ακόμη στενότερα, γεγονός που αντικατοπτρίζει το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος με αυτή τη συμφωνία καταγράφει μια διπλωματική επιτυχία στη στρατηγική του για αποφυγή διεθνούς απομόνωσης της Βρετανίας μετά το Brexit.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έκανε λόγο για «μια θεμελιώδη απόφαση, που θα δεσμεύσει την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία για γενιές».

Πάντως, η Νέα Ζηλανδία, η οποία απαγορεύει από το 1985 την είσοδο στα ύδατά της κάθε σκάφους με πυρηνική πρόωση, ανακοίνωσε πως τα μελλοντικά υποβρύχια της γείτονος και συμμάχου Αυστραλίας, δεν θα είναι ευπρόσδεκτα στην επικράτειά της.

Στο ίδιο πλαίσιο πίεσης στην Κίνα, εντάσσεται και η αναβίωση της λεγόμενης Quad, την άτυπη τετραμερή συμμαχία των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, η οποία θα επιτευχθεί με την επίσκεψη στις 24 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον των πρωθυπουργών της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας.