Η ΕΕ στηρίζει τη Γαλλία κόντρα στις ΗΠΑ - Free Sunday
Η ΕΕ στηρίζει τη Γαλλία κόντρα στις ΗΠΑ

Η ΕΕ στηρίζει τη Γαλλία κόντρα στις ΗΠΑ

Την «υποστήριξή» των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γαλλία στην κρίση που έχει πυροδοτήσει η ακύρωση της διμερούς σύμβασης του Παρισιού με την Καμπέρα για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων στο αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, μετά την τριμερή συμφωνία με το ΗΒ και τις ΗΠΑ για την ασφάλεια της Αυστραλίας, εξέφρασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ δήλωσε ότι οι ΥΠΕΞ των 27, οι οποίοι συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη - στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ -, «εξέφρασαν καθαρά την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», την «καθαρή υποστήριξή τους» στο Παρίσι, καθώς θεωρούν ότι η γαλλοαμερικανική διένεξη γύρω από τη συμφωνία της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου και της Καμπέρας δεν είναι απλά «διμερές ζήτημα», αλλά «πλήττει» την ΕΕ στο σύνολό της και δεν βρίσκεται «στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συνεργασίας στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού».

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη 15η Σεπτεμβρίου τη συμφωνία αυτή, η οποία τορπίλισε τη σύμβαση 56 δισεκ. ευρώ για την απόκτηση στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων, που αντικαταστάθηκε από πρόγραμμα για την απόκτηση, αντ’ αυτών, αμερικανικών υποβρυχίων με πυρηνικούς κινητήρες από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό· η συμφωνία προκάλεσε την οργή του Παρισιού, που κρατήθηκε στο σκοτάδι.