Ο Τραμπ αποκαλύπτει την εξωτερική πολιτική του - Free Sunday
Ο Τραμπ αποκαλύπτει την εξωτερική πολιτική του

Ο Τραμπ αποκαλύπτει την εξωτερική πολιτική του

Ο Τραμπ δήλωσε ότι σκοπεύει να επανεξετάσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ προς μια κατεύθυνση λιγότερο επεμβατική.
Παράλληλα, εξήγγειλε ότι η χώρα του θα συμβάλει λιγότερο υπέρ της άμυνας των συμμάχων της Ουάσιγκτον και ότι θα αναγκάσει τους συμμάχους να αναλάβουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος για την άμυνα.

«Έχουμε δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αεροσκάφη, πυραύλους, εξοπλισμούς πλοίων, έχουμε επενδύσει στις ένοπλες δυνάμεις μας για να υπερασπιστούμε την Ευρώπη και την Ασία. Οι χώρες που υπερασπιζόμαστε πρέπει να πληρώσουν για το κόστος της άμυνάς τους. Ειδάλλως, οι ΗΠΑ πρέπει να είναι έτοιμες να αφήσουν αυτές τις χώρες να αμυνθούν με δικά τους μέσα» είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσω θα τοποθετεί τα συμφέροντα των Αμερικανών πολιτικών και την ασφάλεια της Αμερικής πάνω απ΄ οτιδήποτε άλλο» επισήμανε ο δισεκατομμυριούχος κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«"Πρώτα η Αμερική" θα είναι η κεντρική θεματική της διακυβέρνησής μου» πρόσθεσε. Μία ημέρα μετά τη νίκη του σε πέντε Πολιτείες, ο Τραμπ αποκάλεσε την εξωτερική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα «απόλυτη και ολοκληρωτική καταστροφή». Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι άφησε την Κίνα να εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ και ότι απέτυχε να νικήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Κατήγγειλε, επίσης, τον Ομπάμα ότι εγκατέλειψε τους συμμάχους των ΗΠΑ, ιδίως το Ισραήλ. «Οι φίλοι μας πρέπει να μπορούν να υπολογίζουν στις συμφωνίες που εμείς υπογράψαμε με εκείνους» σημείωσε, καταγγέλλοντας την αναβολή του σχεδίου αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία και την Τσεχία ή την ανατροπή του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Παράλληλα, είπε ότι θα επιδιώξει καλύτερες σχέσεις τόσο με το Πεκίνο, όσο και με τη Μόσχα, λέγοντας ότι η αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της με τη Ρωσία «είναι εφικτή».

«Δεν θα διστάσω να αναπτύξω στρατιωτικές δυνάμεις όπου δεν υπάρχει εναλλακτική. Αλλά εάν η Αμερική πολεμήσει, θα πρέπει να πολεμήσει για να νικήσει. Δεν θα στείλω ποτέ τους καλύτερούς μας στη μάχη, εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο - και θα το κάνω μόνο εάν έχουμε σχέδιο για να νικήσουμε» σημείωσε, μεταξύ άλλων ο Τραμπ.

Σε σχέση με το «εξτρεμιστικό Ισλάμ», ο επιχειρηματίας υποσχέθηκε να εξολοθρεύσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
«Το μήνυμα που στέλνω είναι απλό: οι μέρες τους είναι μετρημένες» τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν θα τους το ανακοινώσω (πότε) ούτε με ποιον τρόπο. Πρέπει, ως χώρα, να είμαστε πιο απρόβλεπτοι» είπε. «Το Ισλαμικό Κράτος θα αφανιστεί εάν εκλεγώ πρόεδρος και θα αφανιστούν ταχέως. Πάρα πολύ σύντομα» πρόσθεσε.