Η πρώτη επαφή ΗΠΑ - Γαλλίας μετά την AUKUS σήμερα στον ΟΗΕ - Free Sunday
Η πρώτη επαφή ΗΠΑ - Γαλλίας μετά την AUKUS σήμερα στον ΟΗΕ

Η πρώτη επαφή ΗΠΑ - Γαλλίας μετά την AUKUS σήμερα στον ΟΗΕ

Την πρώτη επαφή τους μετά την ακύρωση της ύψους 50 δισεκ. ευρώ, παραγγελίας των γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία εξαιτίας της αμυντικής συνεργασίας  ΗΠΑ - Αυστραλίας θα έχουν σήμερα Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, ο υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Άντονι Μπλίνκεν και Ζαν-Ιβ Λεντριάν, στην παραδοσιακή συνάντηση των ΥΠΕΞ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι δύο υπουργοί αναμένεται να «ανταλλάξουν απόψεις» αλλά δεν έχει προγραμματιστεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κατ’ ιδίαν συνάντησή τους για να συζητήσουν την μεταξύ τιυς κρίση.

«Ασφαλώς θα βρεθούν στον ίδιο χώρο» και «θα ανταλλάξουν απόψεις για διάφορα πράγματα», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία δεν απέκλεισε μία κατ' ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία διεξάγεται αυτή την εβδομάδα..

Τη Δευτέρα ο κ. Λεντριάν περιορίστηκε να πει πως θα διασταυρωθεί με τον αμερικανό ομόλογό του «στους διαδρόμους» του ΟΗΕ.

Η συνάντηση που προβλεπόταν να γίνει επίσης σήμερα στην οποία θα συμμετείχαν οι Άντονι Μπλίνκεν, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, καθώς οι ομόλογοί τους της Βρετανίας, η Λιζ Τρας, και της Γερμανίας, ο Χάικο Μάας, ακυρώθηκε.

Την ίδια ώρα η Αυστραλία προπαθε να εξευμενισει την ΕΕ προτείνοντας μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Αυστραλίας-ΕΕ, η οποία, όπως είπε ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου Νταν Τίχαν, θα είναι επωφελής για όλες τις πλευρές και θα επιτρέψει στις χώρες μέλη της Ένωσης να έχουν μεγαλύτερη παρουσία στην περιοχή του Ινδικού- Ειρηνικού.

«Για εμάς η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδεις αρχές προκειμένου να δημιουργήσουμε ισχυρότερες σχέσεις και ισχυρότερες συμμαχίες», απάντησε  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον γάλλο ομόλογό του, τον Εμανουέλ Μακρόν. Η συνομιλία αναμένεται να γίνει τα προσεχή εικοσιτετράωρα.

Σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν θα έχει διμερή συνάντηση με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον Τζουζέπ Μπορέλ, ο οποίος εξέφρασε τη Δευτέρα την «αλληλεγγύη» των χωρών μελών της ΕΕ στη Γαλλία.