Μεγαλη υποχώρηση των χριστιανοδημοκρατών μετά τη Μερκελ - Free Sunday
Μεγαλη υποχώρηση των χριστιανοδημοκρατών μετά τη Μερκελ

Μεγαλη υποχώρηση των χριστιανοδημοκρατών μετά τη Μερκελ

Στην αναζήτηση του συνασπισμού που θα κυβερνήσει την χώρα με βάση τις νέες ισορροπίες που προέκυψαν από τις χθεσινές καλπες βρίσκονται τα γερμανικά κόμματα.

Το αποτέλεσμα σηματοδότησε την επανάκαμψη των σοσιαλδημοκρατών που με επικεφαλής τον απερχόμενο υπουργό οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ,  Όλαφ Σολτς, είχαν άνοδο 5 μονάδων και έφτασαν το 25,7 αλλά και την κρίση των χριστιανοδημοκρατικων κομμάτων που μετά την αποχώρηση Μερκελ, με επικεφαλής τον Αρμιν Λάσετ, είχαν απώλεια σχεδόν 9 μονάδων και με 24.7 κατέγραψαν το χειρότερο μεταπολεμικο τους ποσοστό.

Συμμετοχή στην κυβέρνηση διεκδικούν τόσο οι Πράσινοι που πήραν 14,8%, το καλύτερο ιστορικα αποτέλεσμα τους αλλά και οι Φιλελεύθεροι που αγγίζουν το 12% ενώ αποκλείεται η συμμετοχή της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, (AFD) που διατήρησε τα ποσοστά της με μικρές απώλειες αλλά κανένα κόμμα δεν θέλει ως εταίρο λόγω των ξενοφοβικών και ρατσιστικών της θεσεων.

Η αριστερά έχασε 4 μονάδες και μόλις πέρασε τη βάση του 5% αλλά η συμμετοχή της δεν δείχνει απαραίτητη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο οποίος δεν πρέπει να αναμένεται πριν τα Χριστούγεννα, δηλαδή μέχρι τοτε θα κυβερνά η Μέρκελ.