Ο Μακρόν ξεπερνά το σοκ του AUKUS - Free Sunday
Ο Μακρόν ξεπερνά το σοκ του AUKUS

Ο Μακρόν ξεπερνά το σοκ του AUKUS

Στην Ουάσινγκτον επέστρεψε χθες Τετάρτη, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στις ΗΠΑ, Φίλιπ Ετιέν, ο οποίος είχε ανακληθεί στο Παρίσι, πριν από δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της διμερούς κρίσης λόγω της ακύρωσης της μεγαλης παραγγελίας υποβρυχίων από την Αυστραλία, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας αμυντικης συνεργασίας ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας.

 
Η ανάκλησή του στο Παρίσι «για διαβουλεύσεις» που  αποφασίστηκε την 17η Σεπτεμβρίου από τον πρόεδρο Μακρόν,  δεν είχε προηγούμενο στη διμερή διπλαματικη ιστορία.
 
Η γαλλική κυβέρνηση κατήγγειλε την «πισώπλατη μαχαιριά» αυτή, παρομοιάζοντας τις μεθόδους του Δημοκρατικού προέδρου Μπαϊντεν με τον μονομερή τρόπο δράσης του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε ενοχλησει τους ευρωπαιους συμμάχους των ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια.
 
Όμως οι πρόεδροι Μακρόν και Μπάιντεν συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την 22η Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν να αρχίσουν «διαδικασία διαβουλεύσεων σε βάθος» για να αποκατασταθεί «η εμπιστοσύνη» ανάμεσά τους.