«Πήραν» την κατάργηση της βίζας οι Τούρκοι - Free Sunday
«Πήραν» την κατάργηση της βίζας οι Τούρκοι

«Πήραν» την κατάργηση της βίζας οι Τούρκοι

Την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη μετά τις 30 Ιουνίου 2016 προτείνει κι επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ της χωρας και της ΕΕ για το προσφυγικό. Την ανακοίνωση έκανε μέσω Twitter η Δανή επίτροπος Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει αρκετές από τις υποχρεώσεις που απαιτούνται από την ΕΕ, η απόφαση προχώρησε εν μέσω αντιδράσεων. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί φοβούνται τόσο την προσφυγική κρίση που είναι διατεθημένοι να κάνουν τα στραβά μάτια στα κριτήρια που οι ίδιοι είχαν θέσει. Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη σημαίνει ότι όλο και περισσότερες κυβερνήσεις βρίσκονται πλέον κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης να κρατήσουν τους μετανάστες μακριά, κάτι που εξαρτάται άμεσα από την στάση της Άγκυρας.

Η Τουρκία καλείται να τρέξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία, η προστασία προσωπικών δεδομένων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, κ.ά.