H Ευρώπη αναζητά τη νέα θέση της στον κόσμο μετά το Αφγανιστάν και την AUKUS - Free Sunday
H Ευρώπη αναζητά τη νέα θέση της στον κόσμο μετά το Αφγανιστάν και την AUKUS

H Ευρώπη αναζητά τη νέα θέση της στον κόσμο μετά το Αφγανιστάν και την AUKUS

Τη βούλησή τους να ενισχύσουν την επιρροή τους και τη θέση της Ευρώπης απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα μετά το Αφγανιστάν και την κρίση των υποβρυχίων, διακήρυξαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χθες Τρίτη το βράδυ στη Σλοβενία στο δείπνο στο κάστρο Μπέρντο, κοντά στη Λιουμπλιάνα, όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση και δακρυγόνα για να διαλύσει τους χιλιάδες αντιεμβολιαστές που εκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Πρόκειται για «ευκαιρία, μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, να δούμε πώς η ΕΕ θα μπορούσε να ασκήσει περισσότερη επιρροή σε διεθνές επίπεδο», είχε πει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την άφιξή του στη Σλοβενία, -η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ-, χθες παραμονή της άτυπης Συνόδου Κορυφής αφιερωμένης στη διεύρυνση της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που δεν έχει ξεπεράσει ακόμη την ακύρωση της τεράστιας σύμβασης για την προμήθεια γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, η οποία προτίμησε να συνάψει τριμερή στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, κάλεσε τους Ευρωπαίους να «είναι ξεκάθαροι» με τους εαυτούς τους.

Ο κ. Μακρόν, ο οποίος πριν αναχωρήσει για τη Σλοβενία είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Παρίσι, είπε ότι η ΕΕ πρέπει Ξεκάθαροι για «το τι θέλουμε για εμάς, για τα σύνορά μας, για την ασφάλειά μας», τονίζοντας ότι το κεντρικό ζήτημα είναι πώς θα «συνεργαστούμε με καλή πίστη με ιστορικούς εταίρους μας», ενώ θα «αυξάνουμε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας».

«Η ΕΕ δεν μπορεί να κλειστεί στον εαυτό της», επιχειρηματολόγησε ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων TT, καλώντας «να αναπτυχθεί η συνεργασία τόσο με την Κίνα όσο και με τις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε τη Δευτέρα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος Μπάιντεν, εμφανίστηκε διατεθειμένος να προσφέρει εγγυήσεις μετά το επεισόδιο και χαρακτήρισε την ΕΕ «θεμελιώδη εταίρο»

Η υπόθεση των υποβρυχίων καταγράφηκε μερικές εβδομάδες μετά τη χαοτική αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο, που ενεργοποίησε το αντανακλαστικό της αυτονομίας στους ευρωπαίους ηγέτες.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν συμπτώματα βαθιών γεωπολιτικών μεταβολών. Αντιδρώντας, πρέπει να αναπτύξουμε τη δυνατότητά μας να αναλαμβάνουμε δράση», σχολίασε μέσω Twitter ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, αγορά την οποία εποφθαλμιούν ισχυρές γερμανικές βιομηχανίες, η κυρία Μέρκελ επιδίωξε προσέγγιση, όμως η συμφωνία για τις επενδύσεις που σύναψαν στα τέλη του 2020 οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο παραμένει υπό αναστολή επ’ αόριστον, εξαιτίας των εντάσεων γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο δείπνο συζητήθηκε επίσης «η αύξηση των τιμών της ενέργειας», εξέλιξη που ανησυχεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους την Ισπανία, την Ελλάδα, την Πολωνία και για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισηγηθεί την ερχόμενη εβδομάδα βραχυπρόθεσμες λύσεις, προτού γίνει πιο βαθιά συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης και της 22ης Οκτωβρίου.