Οι 13 πιο μυστηριώδεις πόλεις - φαντάσματα - Free Sunday
Οι 13 πιο μυστηριώδεις πόλεις - φαντάσματα

Οι 13 πιο μυστηριώδεις πόλεις - φαντάσματα

Σπίτια ανέπαφα στο εσωτερικό τους μαρτυρούν τις επώδυνες τελευταίες στιγμές που βίωσαν οι ιδιοκτήτες λίγο πριν αναγκαστούν να αποχωρήσουν για πάντα. Σύμφωνα με δημοφιλή ταξιδιωτικά site παρακάτω είναι η λίστα με τις πιο μυστηριώδεις πόλεις - φαντάσματα που προκαλούν φόβο σε όποιον τολμήσει να τις επισκεφτεί. 

Τσερνόμπιλ - Πριπυάτ

 

CHERNOBYL

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ έγινε στις 26 Απριλίου 1986. Μετά από εκτεταμένους ελέγχους 24 ώρες αργότερα η ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης αποφάσισε την εκκένωση της κοντινής πόλης Πριπυάτ. Οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους από το μεσημέρι της 27ης Απριλίου ενώ οι υπεύθυνοι της εκκένωσης προκειμένου να αναγκάσουν τους κατοίκους να μην πάρουν πολλές αποσκευές μαζί τους είπαν ψέματα πως ο κόκκινος συναγερμός θα διαρκούσε μόλις 3 ημέρες. Τα προσωπικά αντικείμενα των κατοίκων έχουν μείνει ανέπαφα στα σπίτια του Πριπυάτ και απαγορεύεται να μετακινηθούν καθώς είναι ακόμα ραδιενεργά.

Σέιντ Έλμο - Κολοράντο

st_elmo_ghosttown3

Μέχρι το 1922 ήταν μια πλούσια πόλη ενώ οι κάτοικοι δούλευαν στα κοντινά ορυχεία. Μόλις έκλεισαν τα ορυχεία και ο σιδηρόδρομος το Σέιντ Έλμο έχασε την αίγλη του με αποτέλεσμα να το εγκαταλείψουν όλοι οι κάτοικοι αναζητώντας δουλειά σε άλλες κοντινές πόλεις. Ο τελευταίος κάτοικος πέθανε το 1952. Πολλά σπίτια παραμένουν ακριβώς όπως τα άφησαν οι ιδιοκτήτες τους, επιπλωμένα ακόμα και με ρούχα στις ντουλάπες.  

Μπόντι - Καλιφόρνια

bodie_california

Το 1879 το Μπόντι ήταν μια αυθεντική πόλη της Άγριας Δύσης. Οι κάτοικοι δούλευαν στα ορυχεία χρυσού και ήταν ευκατάστατοι. Κατά το 1940 ξέσπασε βεντέτα στην πόλη, πολλά κτίρια υπέστησαν βανδαλισμούς εξαιτίας της έχθρας μεταξύ των δύο οικογενειών στις οποίες ανήκε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Σταδιακά εγκαταλείφθηκε αλλά έχει μεγάλη ιστορική σημασία για τις ΗΠΑ. Τα σπίτια συντηρούνται σχεδόν όπως τα άφησαν οι ιδιοκτήτες τους. 

Χάμπερστοουν και Σάντα Λάουρα - Χιλή

Humberstone_and_Santa_Laura_2

Δύο πόλεις που χτίστηκαν αποκλειστικά για να στεγάσουν τις οικογένειες όσων εργάζονταν στα κοντινά ορυχεία. Με πισίνες, σούπερ μάρκετ, καφετέριες οι δύο πόλεις ήταν δείγμα πολιτισμού για τη Χιλή της δεκαετίας του 20 και του 30. Εγκαταλείφθηκαν το 1958 ωστόσο διατηρούνται πολύ καλά. Στο μπακάλικο της Σάντα Λάουρας υπάρχει ακόμα η λίστα με τις τιμές των προϊόντων.  

Μπάνγκαρχ - Ινδία

Haunted_Place_Bhangarh___1_by_gotosumeet_798x350

Μέχρι το 1720 η πόλη έσφιζε από ζωή και πολιτισμό μέχρι που ο πόλεμος χτύπησε την πόρτα των κατοίκων που έφυγαν νύχτα για να σωθούν. Θεωρείται στοιχειωμένη και οι τουριστικοί πράκτορες στην Ινδία προσφέρουν περιηγήσεις στο κέντρο της ενισχύοντας το μυστήριο που την περιβάλει. 

Λιβίσσι - Τουρκία

kayakoy

Πρόκειται για ένα χωριό στη νοτιοδυτική Τουρκία στο οποίο ζούσαν Έλληνες της Ανατολίας μέχρι το 1923. Το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του βίαια όταν οι τελευταίοι υπέστησαν τους διωγμούς των νεότουρκων. Πλέον διατηρείται ως μουσείο.

Πυραμίντεν - Νορβηγία

pyramiden

Πόλη κοντά σε ορυχεία του Αρκτικού Κύκλου που ανήκε στη Σοβιετική Ένωση ως το 1927. Περιλάμβανε εργατικές κατοικίες, βιβλιοθήκη με πολλά βιβλία, θέατρο, γυμναστήριο και ένα μεγάλο άγαλμα του Λένιν. Εγκαταλείφθηκε το 1998 ωστόσο τα βιβλία στη βιβλιοθήκη και το μεγάλο πιάνο που κοσμούσε την κεντρική θεατρική σκηνή αφέθηκαν όπως ήταν. Πλέον η πρώην σοβιετική κοινότητα προσελκύει τους λίγους τουρίστες που πηγαίνουν στο Σβάλμπαρντ.

Μπελτσίτε - Ισπανία

belchite

Στο Μπελτσίτε έλαβε χώρα μία από τις πιο σκληρές μάχες κατά τον ισπανικό εμφύλιο το 1937. Οι δυνάμεις του Φράνκο συγκρούστηκαν με τους αντάρτες με αποτέλεσμα να μην μείνει τίποτα και κανείς όρθιος στο Μπελτσίτε. Η πόλη διατηρείται ως μουσείο και τουριστική ατραξιόν για να υπενθυμίζει και να αποτρέπει τους Ισπανούς από βιαιότητες.

Κόλμανσκοπ - Ναμίμπια

namimbia

Το Κόλμανσκοπ χτίστηκε για να φιλοξενήσει τους εργάτες στα ορυχεία διαμαντιών κοντά στην έρημο της Ναμίμπια. Στα μέσα της δεκαετίας του '50 τα ορυχεία έκλεισαν και όλοι οι κάτοικοι έφυγαν αναζητώντας αλλού δουλειά. Η πόλη βυθίζεται σταδιακά από την άμμο και τα περισσότερα σπίτια έχουν τόνους άμμου στο εσωτερικό τους.  

Αρμέρο - Κολομβία

ARMERO

Στις 13 Νοεμβρίου 1985 το ηφαίστειο στην Τολίμα της Κολομβίας εξερράγη έπειτα από 69 χρόνια μη δραστηριότητας. Μέσα σε ελάχιστον χρονικό διάστημα λάβα, ανακατεμένη με νερό και εκατομμύρια συντρίμμια ξεχύθηκαν με μανία στο κοντινό χωριό. Πάνω από 20.000 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο. Τα περισσότερα πτώματα δεν έχουν ακόμα ανασυρθεί από τα συντρίμμια. 

Φορντλάντια - Βραζιλία

FORDLANDIA

Χτίστηκε το 1928 έπειτα από συμφωνία του Χένρι Φορντ με την κυβέρνηση της Βραζιλίας. Ο ιδρυτής της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας έλαβε μία μεγάλη έκταση στη Βραζιλία όπου έχτισε μία εργατική κοινότητα οι κάτοικοι της οποίας δούλευαν στο εργοστάσιο ελαστικών του προκειμένου να προμηθεύουν τα εργοστάσια της Φορντ με λάστιχα για τα αυτοκίνητα. Σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση λάμβανε το 9% των κερδών του εργοστασίου. Επρόκειτο για ένα πείραμα όπου ο Φορντ ήθελε να δει την παραγωγικότητα των εργατών σε ένα περιβάλλον μέσα στο δάσος και δίπλα σχεδόν από το χώρο εργασίας. Η κοινότητα ήταν έτσι φτιαγμένη ώστε να μην χρειάζεται κανείς να απομακρύνεται για να αγοράσει κάτι. Το πείραμα απέτυχε παταγωδώς και η πόλη εγκαταλείφθηκε το 1934 από όλους. Τα σπίτια που έχτισε ο Φορντ για τους Βραζιλιάνους ήταν πανομοιότυπα με την αρχιτεκτονική του αμερικανικού νότου. 

Βαρώσια - Κύπρος

VAROSHA

Τα Βαρώσια ήταν μια τουριστική πόλη της Αμμοχώστου με πολλά ξενοδοχεία και άρτιες τουριστικές υποδομές. Πολλοί σταρ του κινηματογράφου έκαναν διακοπές στην περιοχή. Με την τουρκική εισβολή οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν. Η είσοδος απαγορεύεται για το κοινό και κανείς δεν κατοικεί πλέον στην περιοχή.  

Σπιναλόγκα - Ελλάδα

SPINALONGA

Το μικρό νησάκι κοντά στην Κρήτη έγινε γνωστό από το βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ "Νησί". Από το 1574 η Σπιναλόγκα λειτουργούσε ως Ενετικό οχυρό ενώ το 1715 πέρασε στα χέρια των Τούρκων. Η ενδιαφέρουσα ιστορία της ωστόσο ξεκινά το 1905 όπου όλο το νησί χρησιμοποιήθηκε ως λεπροκομείο που φιλοξενήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης. Το 1957 η Σπιναλόγκα εγκαταλείφθηκε με τους λεπρούς να θεραπεύονται με τη χρήση αντιβιοτικών. Εξακολουθεί να αποτελεί τουριστική ατραξιόν και ιδιαίτερο ιστορικό μνημείο για την Ελλάδα.

Δείτε βίντεο με λήψεις από drone από την πόλη - φάντασμα Πριπυάτ όπως είναι σήμερα...