Η Γκεοργίεβα του ΔΝΤ δεν έπαιξε «ανάρμοστα» στην Παγκόσμια Τράπεζα - Free Sunday
Η Γκεοργίεβα του ΔΝΤ δεν έπαιξε  «ανάρμοστα» στην Παγκόσμια Τράπεζα

Η Γκεοργίεβα του ΔΝΤ δεν έπαιξε «ανάρμοστα» στην Παγκόσμια Τράπεζα

Tην «πλήρη εμπιστοσύνη» του στην 68χρονη Βουλγάρα Γενική Διευθύντρια, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επαναβεβαίωσε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απορρίπτοντας τις σε βάρος της αιτιάσεις ότι διαδραμάτισε «ανάρμοστο ρόλο».

Η κυρία Γκεοργκίεβα είχε ήδη χαρακτηρίσει «αβάσιμες» τις σε βάρος της κατηγορίες για χειραγώγηση των δεδομένων της έκθεσης «Doing Business 2018» για να ευνοήσει την Κίνα όταν ήταν Γενική Διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η σχετική έρευνα είχε γίνει από τη δικηγορική εταιρεία WilmerHale, με ανάθεση από την επιτροπή δεοντολογίας της Παγκόσμιας Τράπεζας και είχε δημοσιοποιηθεί τη 16η Σεπτεμβρίου 2021 κσι η χθεσινή συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ήταν η όγδοη «στο πλαίσιο της δέσμευσής του να προχωρήσει σε εις βάθος, αντικειμενική και ακριβή εξέταση» της υπόθεσης.

«Μετά την εξέταση του συνόλου των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν, το ΔΣ επαναβεβαιώνει την πλήρη εμπιστοσύνη του στον ηγετικό ρόλο και τη δυνατότητα της Γενικής Διευθύντριας να συνεχίσει να ασκεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της», αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωα με την οποία το ΔΣ του ΔΝΤ έκρινε πως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας που διενεργήθηκε δεν επιτρέπουν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως η βουλγάρα οικονομολόγος διαδραμάτισε «ανάρμοστο ρόλο».

«Η εμπιστοσύνη και η ακεραιότητα είναι ακρογωνιαίοι λίθοι των πολυεθνικών οργανισμών που υπηρέτησα πιστά για πάνω από τέσσερις δεκαετίες», είπε η κυρία Γκεοργκίεβα κάνοντας λόγο για ένα «δύσκολο επεισόδιο σε προσωπικό επίπεδο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, η Τζάνετ Γέλεν, είχε χθες Δευτέρα το βράδυ τηλεφωνική συνδιάλεξη με την κ. Γκεοργκίεβα, κατά τη διάρκεια της οποίας «συζήτησαν τα σοβαρά προβλήματα» και τις «θεμιτές ανησυχίες» που ήγειρε έρευνα σε βάρος της.

Η κυρία Γέλεν επέμεινε πως για την Ουάσινγκτον, η προτεραιότητα είναι «να προασπιστεί η ακεραιότητα και η αξιοπιστία» της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Όπως και τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι εν τη «απουσία επιπρόσθετων άμεσων αποδεικτικών στοιχείων όσον αφορά τον ρόλο της γενικής διευθύντριας, δεν υπάρχει βάση για διοικητική αλλαγή» στον θεσμό αλλά θα εξετάσει «οποιοδήποτε νέο στοιχείο» προκύψει καθώς θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν «ενεργητικά μέτρα για να ενισχυθεί η ακεραιότητα και η αξιοπιστία των δεδομένων του ΔΝΤ».

Η βουλγάρα οικονομολόγος είχε στηριχθεί από πρώην στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και φημισμένους συναδέλφους της, όπως ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς.