Οι ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν, ο Μπάιντεν εμμένει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Free Sunday
Οι ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν, ο Μπάιντεν εμμένει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Οι ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν, ο Μπάιντεν εμμένει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Σε προσωπικά πολιτικά συμφέροντα απέδωσε ο Λευκός Οίκος την απόφαση του του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, να μην αποδεχτεί για την πολιτεία, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19 που αποφάσισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπάιντεν για 100 περίπου εκατομμύρια εργαζόμενους του ομοσπονδιακού κράτους, όσο και ιδιωτικούς υπαλλήλους.

«Όταν κάνεις μια επιλογή η οποία εναντιώνεται στις πληροφορίες και στα δεδομένα που έχεις για τη δημόσια υγεία, η οποία δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των ανθρώπων των οποίων είσαι κυβερνήτης, τότε μάλλον πρόκειται για το δικό σου πολιτικό συμφέρον», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, υπενθυμίζοντας ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία «υπερισχύει» αυτής που θεσπίζει κάθε πολιτεία, μετά την απόφαση

«Η ομοσπονδιακή νομοθεσία υπερισχύει της νομοθεσίας των πολιτειών», απάντησε η Τζεν Ψάκι η οποία απέδωσε στην δυσκολία του εγχειρήματος το ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ωστόσο δεν έχει ακόμη κάνει γνωστούς τους κανόνες που θα διέπουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων των ιδιωτικών επιχειρήσεων με πάνω από εκατό υπαλλήλους, τις οποίες αφορά το μέτρο.

«Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ιστορικό προηγούμενο» για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα «και θέλουμε να το κάνουμε σωστά», είπε.

Οι οποίες αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις, οι μεγάλες επιχειρήσεις των αερομεταφορών οφείλουν να επιβάλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19 στους εργαζομένους τους από την 8η Δεκεμβρίου.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και η American Airlines, η οποία έχει έδρα το Τέξας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία εξέτασης του εκτελεστικού διατάγματος που εξέδωσε ο κυβερνήτης Άμποτ, όμως θεωρούμε ότι η ομοσπονδιακή εντολή για τα εμβόλια υπερισχύει όλων των νόμων των πολιτειών, άρα δεν αλλάζει τίποτε» για την AA, εξήγησε εκπρόσωπος του αερομεταφορέα με μήνυμά του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο κυβερνήτης Άμποτ, ο οποίος μολύνθηκε από τον νέο κορονοϊό τον Αύγουστο, αφού εκφώνησε ομιλία κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης σε κλειστή αίθουσα, είναι πλήρως εμβολιασμένος αλλά αντίθετος και στην υποχρεωτική χρήση μάσκας.