"Μοναχικός λύκος" ο δανός τοξοβόλος στη Νορβηγία - Πέντε οι νεκροί και δυο οι τραυματίες - Free Sunday
"Μοναχικός λύκος" ο δανός τοξοβόλος στη Νορβηγία - Πέντε οι νεκροί και δυο οι τραυματίες

"Μοναχικός λύκος" ο δανός τοξοβόλος στη Νορβηγία - Πέντε οι νεκροί και δυο οι τραυματίες

Ένας 37χρονος, Δανός, μόνιμος κάτοικος του Κονγκσμπέργκ, είναι ο δράστης των επιθέσεων με τόξο και βέλη που έγιναν χθες Τετάρτη σε αυτην την πόλη της νοτιοδυτικής Νορβηγία και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι δύο.

Τα στοιχεία του δράστη και το κίνητρο του δεν έγιναν ακόμη γνωστά και η αστυνομία της πόλης των 28.000 κατοίκων, η οποία απέχει 68 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, το Όσλο, διευκρίνισε ότι αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα την συγκεκριμένη πληροφορία για τον δράατη «εξαιτίας των φημών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για ανθρώπους που δεν συνδέονται».

Η επίθεση είναι η πιο πολύνεκρη που έχει υποστεί η Νορβηγία από τον Ιούλιο του 2011, όταν ο ακροδεξιός Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ δολοφόνησε 77 ανθρώπους οι περισσότεροι από τους οποίους εφηβοι σε δύο επιθέσεις στο Όσλο και στο μικρό νησάκι Ούτεγια.

Οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η χθεσινή επίθεση να ήταν τρομοκρατική ενέργεια ενώ ο δικηγόρος Φρέντρικ Νόιμαν είπε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NRK ότι ο δράστης , ο οποίος ανακρίνεται στο αστυνομικό τμήμα της γειτονικής πόλης Ντράμεν, «συνεργάζεται, δίνει λεπτομερή κατάθεση».

Η ζωή των δύο τραυματιών, οι οποίοι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), δεν κινδυνεύει, σύμφωνα τον επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας. Ο ένας είναι αστυνομικός εκτός υπηρεσίας που βρισκόταν σε σούπερ μάρκετ, μια από τις αρκετές τοποθεσίες όπου έγιναν οι επιθέσεις του άνδρα με το τόξο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν αναζητείται κανένας άλλος ύποπτος.

Η αστυνομία, που ειδοποιήθηκε στις 18:13 (19:13 ώρα Ελλάδας) και συνέλαβε τον δράστη 32 λεπτά αργότερα και στους κατοίκους συστάθηκε να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ στην περιοχή αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και πολλά ασθενοφόρα.

Η γενική διεύθυνση της νορβηγικής αστυνομίας έδωσε εντολή τα μέλη της -οι αστυνομικοί γενικά δεν φέρουν οπλισμό στη Νορβηγία- να οπλοφορούν προσωρινά σε όλη τη χώρα.

Η επίθεση έγινε χθες ενώ σήμερα ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της 13ης Σεπτεμβρίου, αρχηγός των Εργατικών Γιόνας Γκαρ Στέρε, αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.

«Τα γεγονότα αυτά μας συγκλονίζουν», δήλωσε η προκάτοχος του, Έρνα Σόλμπεργκ.