Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ευρώπη για υπόθαλψη τρομοκρατίας - Free Sunday
Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ευρώπη για υπόθαλψη τρομοκρατίας

Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ευρώπη για υπόθαλψη τρομοκρατίας

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o Πρόεδρος Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, κατηγόρησε ευρωπαϊκές χώρες ότι αποτελούν ασφαλή καταφύγια για τις πολιτικές πτέρυγες τρομοκρατικών ομάδων και χαρακτήρισε ως «μαύρη κωμωδία» το να καλεί η Ευρώπη την Τουρκία να αλλάξει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Ε.Ε. ζήτησε από τις χώρες-μέλη να άρουν την υποχρεωτική βίζα για Τούρκους ταξιδιώτες ως αντάλλαγμα για το σταμάτημα των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ζήτησαν νομοθετικές παρεμβάσεις από την Άγκυρα, καλώντας την να προσαρμόσει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους στο ευρωπαϊκό δίκαιο/κεκτημένο.

Στην ίδια ομιλία του, ο Ερντογάν κάλεσε την Ευρώπη να αλλάξει πρώτη τους σχετικούς νόμους και τόνισε ότι ελπίζει ότι η υπόσχεση για άρση της βίζας θα υλοποιηθεί το αργότερο ως τον Οκτώβριο.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών βουλευτές από όλες τις πτέρυγες υπογράμμισαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως στα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα, προκειμένου να αρθεί η προϋπόθεση της βίζας.

Βουλευτές τόνισαν ότι ο Ερντογάν δεν προτίθεται να αλλάξει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της χώρας και εξέφρασαν ανησυχία για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, ενώ Κύπριοι ευρωβουλευτές υπενθύμησαν ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Κύπρου.

Τέλος, ασκήθηκε δριμεία κριτική σχετικά με τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, συμφωνία που ορισμένοι ευρωβουλευτες χαρακτήρισαν ως "σκοτεινή", υπογραμμίζοντας ότι επιτεύχθηκε σε ανώτατο επίπεδο, χωρίς τη συνδρομή και γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου.