Η Ευρώπη σε τροχιά σύγκρουσης με τον Ερντογάν - Free Sunday
Η Ευρώπη σε τροχιά σύγκρουσης με τον Ερντογάν

Η Ευρώπη σε τροχιά σύγκρουσης με τον Ερντογάν

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία «δεν θα δει το φως της ημέρας», αν δεν εκπληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ σε μία ασυνήθιστα σκληρή δήλωση με αποδέκτη τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν η στρατηγική του είναι να εμποδίσει τον τουρκικό λαό να ταξιδεύει, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, δεν είναι δικό μου πρόβλημα, είναι δικό του», είπε ο κ. Γιούνκερ.

Στην ίδια σκληρή γραμμή κινείται και το Βερολίνο, με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να αποκλείει οποιαδήποτε χαλάρωση των προϋποθέσεων και τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να ζητά να σταματήσουν «οι διώξεις δημοσιογράφων βάσει άρθρων του αντιτρομοκρατικού νόμου». 

Ο πρόεδρος Ερντογάν από την πλευρά του καταλογίζει υποκρισία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποκλείει κάθε χαλάρωση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας επικαλούμενος την κουρδική εξέγερση.

Πάντως λίγο νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ της Τουρκίας είχε δηλώσει ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει και τις 72 προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Επισήμως πάντως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας δεν είναι «νεκρή». 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δυσαρέσκεια του κ. Ερντογάν για τη συμφωνία με την ΕΕ φέρεται να ήταν ένας από τους λόγους της αποπομπής του Αχμετ Νταβούτογλου από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και την πρωθυπουργία.