Σόιμπλε προς Ηνωμένο Βασίλειο: Ψήφος στο «όχι» ίσον Brexit - Free Sunday
Σόιμπλε προς Ηνωμένο Βασίλειο: Ψήφος στο «όχι» ίσον Brexit

Σόιμπλε προς Ηνωμένο Βασίλειο: Ψήφος στο «όχι» ίσον Brexit

'Ετσι, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι οιαδήποτε ψήφος στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. θα σημάνει την αποχώρησή της από την Ένωση και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε ενδεχομένως το Λονδίνο να επαναδιαπραγματευτεί τη θέση του στους κόλπους της Ένωσης.

«Αυτή είναι η μοναδική συμφωνία στο τραπέζι», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, σε ομιλία που εκφώνησε σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη. «Μια ψήφος υπέρ της "εξόδου" δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πάρουν μια καλύτερη συμφωνία», είπε.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει υπέρ της παραμονής, αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί αμέσως. Εάν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, τότε η διαδικασία για την έξοδο της χώρας αρχίζει», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ προειδοποιεί ότι τυχόν έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα οδηγούσε ενδεχομένως στην αναζωπύρωση της βορειοϊρλανδικής κρίσης, διότι θα ύψωνε νέο σύνορο ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Εάν η Μεγάλη Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε., τότε «η Ε.Ε. δεν θα είναι μία ομάδα των "28 μείον 1"», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, εκφράζοντας ανησυχία για το ενδεχόμενο δημιουργίας «νέων επικίνδυνων δυναμικών».

Κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Στάινμαγερ χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την περίπτωση της Βόρειας Ιρλανδίας, εκκινώντας από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, σύμφωνα με τον οποίο η κατάσταση έχει κατευνασθεί εξαιτίας της απουσίας συνόρων ανάμεσα στο Όλστερ και το Έιρε.

«Από τη στιγμή που η Μ. Βρετανία θα βγει από την Ε.Ε., τότε θα ξαναβρεθούμε με ένα σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία και σε αυτό ενυπάρχει η δυναμική για αναζωπύρωση μιας σύγκρουσης που όπως φαίνεται έχει κατευνασθεί», προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.