Η απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού του Ιράκ, δημιουργεί φόβους αποσταθεροποίησης - Free Sunday
Η απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού του Ιράκ, δημιουργεί φόβους αποσταθεροποίησης

Η απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού του Ιράκ, δημιουργεί φόβους αποσταθεροποίησης

"Τρομοκρατική" χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού του Ιράκ Μουσταφά Αλ-Καντίμι, ο οποίο αποτέλεσε στόχο παγιδευμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους πριν ξημερώσει στην κατοικία του στη Βαγδάτη αλλά διέφυγε σώος της.

"Νιώθω ανακούφιση που ο πρωθυπουργός δεν τραυματίστηκε και χαιρετίζω τις ικανότητες του ηγέτη τις οποίες επέδειξες απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία, αυτοσυγκράτηση και διάλογο, για την προστασία των θεσμών του κράτους και την ενίσχυση της δημοκρατίας που τόσο πολύ αξίζουν οι Ιρακινοί", δήλωσε ο Μπάιντεν σε γραπτή ανακοίνωση, τονίζοντας ότι έδωσε εντολή στην ομάδα του εθνικής ασφαλείας να προσφέρει την κατάλληλη βοήθεια στις ιρακινές αρχές κατά τη διενέργεια της έρευνάς τους και ζήτησε οι υπεύθυνοι αυτής της επίθεσης να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

 

Νωρίτερα, ο  Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αλ-Καντίμι για να του επιβεβαιώσει προσωπικά την καταδίκη του για την "τρομοκρατική" επίθεση που δέχθηκε και να προσφέρει την αμερικανική υποστήριξη στην έρευνα.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρμεντ, ο Μπλίνκεν "υπογράμμισε ότι αυτή η επίθεση είναι επίσης επίθεση κατά της κυριαρχίας και της σταθερότητας του ιρακινού κράτους".

 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο σήμερα την "απόπειρα δολοφονίας" του πρωθυπουργού του Ιράκ και κάλεσε  τους Ιρακινούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην υποκύψουν στη βία ή σε απόπειρες αποσταθεροποίησης του κράτους.

 

Το Reuters μεταδίδει ότι έξι μέλη της δύναμης προσωπικής προστασίας του Καντίμι τραυματίστηκαν από την επίθεση, την ευθύνη της οποίας δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής καμία οργάνωση.

 

«Είμαι καλά, ευτυχώς, και ζητώ ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από την πλευρά όλων για το καλό του Ιράκ», έγραψε ο Καζίμι στο με ανάρτηση στο twitter. 

 

Νωρίτερα, δύο πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια «ρουκέτα» έπεσε στο σπίτι του πρωθυπουργού στην οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη, όπου στεγάζονται κυβερνητικά κτίρια και ξένες πρεσβείες, εκ των οποίων των ΗΠΑ. Δυτικοί διπλωμάτες μέσα στην Πράσινη Ζώνη, είπαν στο Reuters ότι άκουσαν εκρήξεις και πυροβολισμούς στην περιοχή.

 

Μετά την επίθεση, μεγάλος αριθμός δυνάμεων ασφαλείας αναπτύχθηκαν εντός και γύρω από την Πράσινη Ζώνη, σύμφωνα με πηγή.

 

Οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά της Πράσινης Ζώνης δεν είναι οι πρώτες καθώς στις 31 Οκτωβρίου τρεις ρουκέτες έπεσαν στη Μανσούρ, μια διπλανή γειτονιά, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

 

Η επίθεση στον Καζίμι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τον Μάιο του 2020, έρχεται σε μια περίοδο που το Ιράκ βιώνει έντονες πολιτικές εντάσεις που συνδέονται με τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές της 10ης Οκτωβρίου.

 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, μεγάλος νικητής των εκλογών είναι το κίνημα του σιίτη ηγέτη και πρώην επικεφαλής πολιτοφυλακής Μοκτάντα αλ Σαντρ, που κέρδισε περισσότερες από 70 έδρες από τις 329 του κοινοβουλίου, αλλά η Συμμαχία της Κατάκτησης,  η πολιτική έκφραση των προσκείμενων στο Ιράν σιιτικών παραστρατιωτικών παρατάξεων, Χασντ αλ Σάαμπι, αμφισβητεί τα αποτελέσματα επειδή, είδε τις έδρες της στο κοινοβούλιο να μειώνονται δραστικά.

 

Την Παρασκευή ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ πολλών εκατοντάδων υποστηρικτών της Χασντ αλ Σάαμπι με δυνάμεις ασφαλείας κοντά στην Πράσινη Ζώνη και σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του, ενώ μια πηγή προσκείμενη στην σιιτική συμμαχία έκανε λόγο για «δύο νεκρούς».