Τουρκία: «Αχίλλειος πτέρνα» της συμφωνίας με Ε.Ε. ο αντιτρομοκρατικός - Free Sunday
Τουρκία: «Αχίλλειος πτέρνα» της συμφωνίας με Ε.Ε. ο αντιτρομοκρατικός

Τουρκία: «Αχίλλειος πτέρνα» της συμφωνίας με Ε.Ε. ο αντιτρομοκρατικός

Η διαφωνία μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών για την αντιτρομοκρατική νομοθεσία που εφαρμόζει η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε «αχίλλειο πτέρνα» της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που είχε ως στόχο να ανακοπεί η ροή παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη, υποστήριξε την Παρασκευή ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο Μποζκίρ επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να τροποποιήσει τον νόμο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επικαλούμενος την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα στον τομέα της ασφάλειας και επικαλούμενος τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

«Αυτή είναι η Αχίλλειος πτέρνα. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να γίνουν αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία», είπε ο τούρκος υπουργός από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, σε μια προσπάθεια να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αλλάξουν στάση.

Ο Μποζκίρ υποστήριξε ότι η τουρκική νομοθεσία στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι «χειρότερη» από εκείνη άλλων χωρών και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει τη στάση της.

Η ΕΕ επιδιώκει την επιτυχία της συμφωνίας αλλά προκειμένου να προχωρήσει στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες επιμένει ότι η Άγκυρα θα πρέπει προηγουμένως να εκπληρώσει μια σειρά από κριτήρια, μεταξύ των οποίων είναι και η αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου.