Κοινοβουλευτική ισοπαλία με απειλή αστάθειας στα Σκόπια - Free Sunday
Κοινοβουλευτική ισοπαλία με απειλή αστάθειας στα Σκόπια

Κοινοβουλευτική ισοπαλία με απειλή αστάθειας στα Σκόπια

Με αποχή από τη συνεδρίαση της Βουλής κέρδισε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζαεφ, την απορριψη της πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης καθώς στη Βουλή προσήλθαν μόνο οι μισοί από τους 120 βουλευτές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί απαρτία και να γίνει η συνεδρίαση.

Όμως ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελειται από 59 βουλευτες, τους 43 του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) του πρωθυπουργού,  τους 15 βουλευτές διαθέτει το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι και έναν το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών ενώ η αντιπολίτευση διαθέτει 60 βουλευτές, τους 44 του VMRO-DPMNE 44, 12 της Συμμαχία για τους Αλβανούς- Εναλλακτική 12, 2 απο κόμμα Levica («Αριστερά») και 2 από το αλβανικό κόμμα BESA.

Ο 120ος βουλευτής είναι ο εκλεγμένος με το BESA, Καστριότ Ρετζέπι, ο οποίος νωρίτερα χθες με ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετείχε επειδή θεωρεί αχρείαστη για τη χώρα μια πολιτική κρίση σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

«Η διαδικασία ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της χώρας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους μου και του κινήματος BESA. Δεδομένης της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης με την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζάεφ και εξαιτίας της διαδικασίας και των ισχυρών μηνυμάτων από στρατηγικούς εταίρους, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τα οποία μου διαβιβάσθηκαν από υψηλόβαθμους διπλωμάτες, ότι η χώρα έχει μεγάλες πιθανότητες να λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αποφάσισα να μη συμμετάσχω σε αυτή τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, στην οποία θα τεθεί υπό αμφισβήτηση ένας ζωτικής σημασίας στόχος της χώρας. Ως πολιτικός και ευσυνείδητος βουλευτής κατέληξα σε μια δύσκολη απόφαση, με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και της χώρας, η οποία δεν έχει ανάγκη πολιτική κρίση σε αυτή τη σημαντική περίοδο», εξήγησε ο κ. Ρετζέπι.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του BESA, άφησαν υπόνοιες ακόμη και για «απαγωγή» του Καστριότ Ρετζέπι, διερωτώμενα αν κινδυνεύει η ζωή του, αλλά εκείνος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του διαβεβαίωσε ότι είναι καλά και ασφαλής και πως θα εμφανιστεί δημοσίως αφού εκλείψουν, όπως σημείωσε, οι απειλές που δέχεται από ανθρώπους στην ίδια του την παράταξη.

Μετά την αποτυχημένη συνεδρίαση, ο  αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Αλεξάνταρ Νικόλοσκι, ζητησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών επειδή η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν έχει τη «νομιμοποίηση» να ασκεί την εξουσία, ενώ 

ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Γιόβαν Μίτρεφσκι, προανήγγειλε ότι δτο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα αυξήσει τις έδρες και τη δύναμή της στη Βουλή.

Νέα πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση μπορεί να κατατεθεί μετά την παρέλευση τριών μηνών, εκτός εάν έχει εξασφαλισμένη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών. Στην περίπτωση αυτή, πρόταση δυσπιστίας μπορεί να κατατεθεί ανά πάσα στιγμή.