Με κυρώσεις απαντά η ΕΕ στη Λευκορωσική πίεση στα σύνορα της - Free Sunday
Με κυρώσεις απαντά η ΕΕ στη Λευκορωσική πίεση στα σύνορα της

Με κυρώσεις απαντά η ΕΕ στη Λευκορωσική πίεση στα σύνορα της

Νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, αναμένεται να υιοθετήσουν σήμερα Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από τη νέα κλιμάκωση της έντασης την τελευταία εβδομάδα εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της ροής μεταναστών και προσφύγων προς τα σύνορα της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας.

Θα πρόκειται για το πέμπτο πακέτο μέτρων μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του 2020, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβήτησε η λευκορωσική αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας νοθεία και αυτη τη φορά, ο βασικός στόχος των κυρώσεων θα είναι ο λευκορωσικός εθνικός αερομεταφορέας, Belavia, για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο Μινσκ, από όπου οδηγούνται στα σύνορα με τις τρεις χώρες -μέλη της ΕΕ.

Χιλιάδες μετανάστες έχουν παγιδευτεί, υπό ολοένα πιο δύσκολες συνθήκες, στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, όπου το Σάββατο, 50 από αυτούς έριξαν φράκτη και περιπλανιόταν για αρκετές ώρες στην πολωνική επικράτεια, μέχρι να συλληφθούν και να επαναπροωθηθούν στη Λευκορωσία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 50% του στόλου της Μπελάβια ανήκει σε εταιρείες εκμίσθωσης αεροσκαφών με έδρα την Ιρλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί επί μήνες τον κ. Λουκάσενκα πως προσπαθεί να δημιουργήσει κρίση δίνοντας βίζες σε μετανάστες και πρόσφυγες και κατόπιν στέλνοντάς τους στην Ευρώπη, αποπειρώμενος έτσι να εκδικηθεί για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες στην κυβέρνησή του εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκαλούν «υβριδική απειλή» τον τρόπο που ενεργεί ο λευκορώσος πρόεδρος.

Ευρωπαϊκές πηγές πάντως υποβάθμισαν την απειλή του κ. Λουκάσενκα να διακόψει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ.