Η απειλή της χρεοκοπίας φέρνει πιο κοντά Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ - Free Sunday
Η απειλή της χρεοκοπίας φέρνει πιο κοντά Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ
Η Υπ.ΟΙκονομικών των ΗΠΑ Helen Yellen

Η απειλή της χρεοκοπίας φέρνει πιο κοντά Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ

Την αυστηρή προειδοποίηση ότι το όριο του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ οδεύει να εξαντληθεί εκ νέου στα μέσα του Δεκεμβρίου, μετά την προσωρινή αύξησή του τον Οκτώβριο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία, απηύθυνε χθες Τρίτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, η Τζάνετ Γέλεν.

«Σύμφωνα με κάποια σενάρια, το υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί να έχει ανεπαρκή διαθέσιμα για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης πέραν» της «15ης Δεκεμβρίου», διευκρίνισε η κυρία Γέλεν σε επιστολή της προς το Κογκρέσο, στην οποία καλεί το σώμα «να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο του χρέους το συντομότερο δυνατό» για να «εξασφαλιστεί η πλήρης εμπιστοσύνη και η πίστωση των ΗΠΑ».

Το Κογκρέσο με την ψήφο μόνο των Δημοκρατικών, ενέκρινε τον Οκτώβριο να αυξηθεί προσωρινά το όριο του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους κατά 480 δισεκατομμύρια δολάρια, επιτρέποντάς του έτσι να συνεχίσει να κάνει πληρωμές μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου.

Όμως ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, δεν απέκλεισε βρεθούν περιθώρια συνεννόησης για το χρέος, διαβεβαιώνοντας πως «θα βρούμε τρόπο να αποφύγουμε την κήρυξη στάσης πληρωμών.

«Πάντοτε το κάνουμε», είπε ο κ.Μακόνελ.

Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο NPR, η κυρια Γέλεν είχε χαρακτηρίσει το ενδεχόμενο να μην αυξηθεί το όριο του χρέους «ανεύθυνη και καταστροφική απόφαση» και τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του ορίου του δανεισμού του κράτους, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει σε ελάχιστες χώρες και διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για «θέση του προέδρου Μπάιντεν».

Όταν εξαντλείται το όριο δανεισμού, είναι αδύνατον η κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση αξιόγραφων και όταν εξαντληθεί η ρευστότητά τους είναι αναγκασμένη να κηρύξει στάση πληρωμών. Πρόκειται για σενάριο που δεν έχει γίνει ποτέ πραγματικότητα μέχρι σήμερα.