Και πάλι οι μουσουλμάνοι στο στόχαστρο του Τραμπ - Free Sunday
Και πάλι οι μουσουλμάνοι στο στόχαστρο του Τραμπ

Και πάλι οι μουσουλμάνοι στο στόχαστρο του Τραμπ

Πιο αναλυτικά, ο Τραμπ κάλεσε τους μουσουλμάνους στις ΗΠΑ να συνεργαστούν με την αστυνομία και «να καταδώσουν» υπόπτους. Σε συνέντευξή της στο βρετανικό ITV, ο Τραμπ είπε πως δεν είναι κατά των μουσουλμάνων, αλλά «κατά της τρομοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις του Τραμπ να απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε μουσουλμάνους προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Ο επικρατέστερος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, είπε ότι όταν κάλεσε σε προσωρινή απαγόρευση της εισόδου σε μουσουλμάνους, οι μόνοι που αντέδρασαν ήταν οι πολιτικοί. 

Ισχυρίστηκε ότι εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο τον είχαν καλέσει, λέγοντας -σύμφωνα με τον ίδιο- ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δίκιο». Ερωτηθείς εάν θα χρησιμοποιούσε διαφορετικές εκφράσεις σήμερα, ο Τραμπ είπε ότι «έκανα τους ανθρώπους να σκεφτούν. Εάν αυτό είναι καλό για μένα ή κακό, δεν με ενδιαφέρει».

Νωρίτερα, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του συνδικάτου των εργαζομένων στη συνοριοφρουρά δήλωσε πως πιστεύει ότι είναι πιθανό να διαπραχθεί επίθεση παρόμοια με αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου και κάλεσε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ασφάλεια των συνόρων. «Θα γίνουν πολλά άσχημα πράγματα. Θα γίνουν επιθέσεις που δεν θα πιστεύατε. Θα γίνουν επιθέσεις από ανθρώπους που, αυτή τη στιγμή, έρχονται στη χώρα μας», υποστήριξε ο Τραμπ.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, στην ίδια συνέντευξη στο ITV, ο Τράμπ κλήθηκε να σχολιάσει τις επικρίσεις που είχε εκφράσει ο Κάμερον ειδικά για τη θέση του για μπλόκο σε μουσουλμάνους. Το ζήτημα είχε ξεκινήσει να συζητείται ξανά στη Βρετανία μετά την εκλογή του Σαντίκ Καν ως δημάρχου Λονδίνου.

«Φαίνεται πως δεν θα έχουμε πολύ καλή σχέση» με τον Ντέιβιντ Κάμερον είπε ο Τραμπ στη συνέντευξη. «Ποιος ξέρει, θα ήθελα να έχω καλή σχέση μαζί του, όμως δεν μοιάζει πρόθυμος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» είπε ο υποψήφιος, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό. Ο Τραμπ δεν άφησε ασχολίαστη ούτε την επίθεση του Καν, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει αδαή. Ο Τραμπ υποστήριξε πως τα σχόλια του νέου δημάρχου ήταν αγενή, ενώ πρότεινε στον Καν να «κάνει τεστ νοημοσύνης».

Το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο δεν έμεινε αδιάφορο στις αναφορές του Τραμπ, και φρόντισε να μην υπάρξει η παραμικρή εντύπωση ότι μαλακώνει έστω και κατ' ελάχιστον τους τόνους. Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ υπογράμμισε, μετά τη μετάδοση της συνέντευξης, ότι ο Κάμερον επιμένει στη θέση του σχετικά με την πρόταση Τραμπ για προσωρινή απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους, θεωρώντας την θέση «διχαστική, λανθασμένη και ηλίθια».

«Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε είναι στην προεδρία των ΗΠΑ και έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την ειδική σχέση με την Ουάσινγκτον».