Πέντε νεκροί από επίθεση σε χριστουγεννιάτικη παρέλαση κοντά στο Μιλγουόκι - Free Sunday
Πέντε νεκροί από επίθεση σε χριστουγεννιάτικη παρέλαση κοντά στο Μιλγουόκι

Πέντε νεκροί από επίθεση σε χριστουγεννιάτικη παρέλαση κοντά στο Μιλγουόκι

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 40 τραυματίσθηκαν όταν όχημα έπεσε πάνω σε ανθρώπους που συμμετείχαν σε παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη παρέλαση χθες Κυριακή, στη Γουόκεσα της πολιτείας Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, ανακοινώθηκε από την αστυνομική διεύθυνση της πόλης, που εχει πληθυσμό 72.000 κατοίκων και βρίσκεται περίπου 32 χιλιόμετρα από το Μιλγουόκι,

Ο αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη αυτή δήλωσε πως ένα πρόσωπο έχει τεθεί υπό κράτηση και ότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε βρίσκεται στα χέρια των αρχών, οι οποίες δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Ενας αστυνομικός άνοιξε πυρ εναντίον του κόκκινου SUV, χωρίς να τραυματιστεί κανένας από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην παρέλαση ή την παρακολουθούσαν ενω από το όχημα δεν υπήρξε ανταπόδοσης ενώ η εντολή που είχε δοθεί στους πολίτες στο κέντρο της πόλης να αναζητήσουν το κοντινότερο καταφύγιο έχει πλέον αρθεί.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, το SUV εικονίζεται να κινείται με ταχύτητα προς τα νώτα ανθρώπων που παρελαύνουν και χτυπάει πάνω από δέκα. Θεατές τρέχουν να προσφέρουν βοήθεια. Σε άλλο βίντεο, αστυνομικός εικονίζεται να πυροβολεί εναντίον του αυτοκινήτου προτού αυτό πέσει πάνω σε μπάρες που είχαν στηθεί για την παρέλαση.

Τα σχολεία στη Γουόκεσα θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και θα είναι διαθέσιμοι ψυχολόγοι για τους μαθητές που μπορεί να χρειάζονται υποστήριξη, ανέφερε η τοπική διεύθυνση εκπαίδευσης.

Το 2016, φορτηγό είχε πέσει πάνω σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, με αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Νωρίτερα την ίδια χρονιά, φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ της Νίκαιας σκοτώνοντας 84 ανθρώπους. Την ευθύνη ανέλαβε επίσης το ΙΚ.

Η τραγωδία στη Γουόκεσα καταγράφηκε στο τέλος μιας εβδομάδας που σημαδεύτηκε από ένταση στο Ουισκόνσιν, όπου ο νεαρός ακροδεξιός Κάιλ Ρίτενχαους απαλλάχθηκε στη δίκη του για τους φόνους δύο ανδρών εν μέσω ταραχών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον της αστυνομικής βίας στην Κενόσα, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων.