Βαθαίνει η κρίση στη Βενεζουέλα - Free Sunday
Βαθαίνει η κρίση στη Βενεζουέλα

Βαθαίνει η κρίση στη Βενεζουέλα

Στρατιώτες της Εθνοφρουράς και αστυνομικοί είχαν αποκλείσει με κορδόνια ασφαλείας δρόμους της πρωτεύουσας Καράκας, προκειμένου να αποτρέψουν τις δυνάμεις της ενιαίας αντιπολίτευσης Κεντροαριστεράς - Κέντρου - Κεντροδεξιάς από το να φτάσουν κοντά στα γραφεία της εθνικής εκλογικής επιτροπής.

Η κυβέρνηση, ελέγχοντας το Ανώτατο Δικαστήριο, αρνείται να δεχθεί τις 1,8 εκατ. υπογραφές της αντιπολίτευσης, η οποία ελέγχει απόλυτα (με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων) την Εθνοσυνέλευση της χώρας, με τις οποίες ζητεί την έναρξη διαδικασίας διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη διενέργεια προεδρικών εκλογών μέσα στο 2016.

Η ηγεσία της αντιπολίτευσης κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν ενάντια στο διάταγμα του κ. Μαδούρο, με το οποίο η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες. Το διάταγμα κηρύχθηκε άκυρο από την Εθνοσυνέλευση, ωστόσο ο σοσιαλιστής ηγέτης απείλησε να τη διαλύσει, σημειώνοντας ότι έχει χάσει την πολιτική της νομιμοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνοσυνέλευση εξελέγη τον Δεκέμβριο με γενικές εκλογές και ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2016. Η αντιπολίτευση διαθέτει 112 βουλευτές (μαζί με τους τρεις εκπροσώπους των ιθαγενών της χώρας), ενώ το μπλοκ της ριζοσπαστικής Αριστεράς του προέδρου Μαδούρο 55, σε σύνολο 167 εδρών.

Σημειώνεται ότι κάλεσμα στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να επιλέξουν «εάν είναι με το σύνταγμα της χώρας ή με τον πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο» απηύθυνε ο ηγέτης της ενιαίας κεντροαριστερής - κεντρώας - κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες.

Το κάλεσμα έρχεται μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με διάταγμα του ριζοσπάστη σοσιαλιστή, κατηγορούμενου και ως λαϊκιστή προέδρου της Βενεζουέλας.

Το διάταγμα ορίζει την περίοδο της έκτακτης ανάγκης σε 60 ημέρες, δίνοντας σε στρατό και αστυνομία ευρύτερες εξουσίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων χάους από την οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας τυπικά δεν την αναγνωρίζει.

Ο κ. Καπρίλες είπε ότι το διάταγμα δίνει στον πρόεδρο της χώρας αντισυνταγματικές υπερεξουσίες. Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες της Βενεζουέλας να το αγνοήσουν και να βγουν στους δρόμους την Τετάρτη. «Εμείς, οι Βενεζουελάνοι, δεν αποδεχόμαστε αυτό το διάταγμα. Αυτό είναι απλώς ένα μέσο για να βάλει ο Μαδούρο τον εαυτό του πάνω από το σύνταγμα», ανέφερε ο κ. Καπρίλες.

«Για να το εφαρμόσει, καλύτερα να αρχίσει να αναπτύσσει τανκς και πολεμικά αεροσκάφη», πρόσθεσε. «Και τονίζω προς τις ένοπλες δυνάμεις: η ώρα της αλήθειας έρχεται, για να αποφασίσουν εάν είναι με τον Μαδούρο ή με το σύνταγμα», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Μαδούρο αρνείται να δεχθεί την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, την οποία η αντιπολίτευση ελέγχει με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων από τον Ιανουάριο, με βάση την οποία το διάταγμα του προέδρου για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι άκυρο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ότι η Εθνοσυνέλευση έχασε την πολιτική της νομιμοποίηση και «είναι πλέον αναπόφευκτο να εξαφανιστεί».