Σε αναζήτηση των «μαύρων κουτιών» του αιγυπτιακού Airbus - Free Sunday
Σε αναζήτηση των «μαύρων κουτιών» του αιγυπτιακού Airbus

Σε αναζήτηση των «μαύρων κουτιών» του αιγυπτιακού Airbus

Συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους της EgyptAir, που συνετρίβη στην Μεσόγειο την περασμένη Πέμπτη τα ξημερώματα. Το μεγάλο βάθος της θάλασσας στην περιοχή, όπου κατέπεσε το μοιραίο Airbus, δυσκολεύει τις έρευνες και οδήγησε τις αιγυπτιακές αρχές να επιστρατεύσουν υποβρύχιο ρομπότ το οποίο έχει τη δυνατότητα να φτάνει ακόμη και στα τρία χιλιόμετρα βάθος.

Οι  αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν το Σάββατο στην δημοσιότητα φωτογραφίες από τα μέχρι τώρα ευρήματα, που περιλάμβαναν σωσίβια, προσωπικά αντικείμενα και συντρίμμια με το λογότυπο της EgyptAir. Οι ειδικοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι το αυτόματο σύστημα της Airbus έλαβε σήματα σύμφωνα με τα οποία ανιχνεύθηκε καπνός σε διάφορα μέρη της καμπίνας τρία λεπτά πριν εξαφανιστεί το στίγμα του αεροσκάφους. Ενώ ο υπουργός πολιτικής αεροπορίας της Αιγύπτου δήλωσε ότι η πιθανότητα μιας τρομοκρατικής επίθεσης είναι ισχυρότερη από αυτή της τεχνικής βλάβης. Τίποτα όμως δεν είναι βέβαιο αν δεν ανασυρθούν οι καταγραφείς δεδομένων και για όσο καμία οργάνωση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.

Την χρήση του υποβρυχίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Φατάχ αλ Σίσι εξηγώντας ότι αυτό γίνεται για να ερευνηθούν οι περιοχές όπου τα νερά είναι πολύ βαθιά προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι έρευνες που ζητούν απαντήσεις για την τραγωδία θα διαρκέσουν πολύ. Σημαντική βοήθεια αναμένεται να προσφέρουν στις έρευνες για τα μαύρα κουτιά και οι Γάλλοι οι οποίοι διαθέτουν προηγμένο εξοπλισμό για ωκεανογραφικές μελέτες.