Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας διέγραψε τον Σαλί Μπερίσα - Free Sunday
Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας διέγραψε τον Σαλί Μπερίσα

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας διέγραψε τον Σαλί Μπερίσα

Εκτός κόμματος έθεσε τον προκάτοχο του στην ηγεσία του κόμματος και πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της χώρας, Σαλί Μπερίσα και άλλα οκτώ στελέχη του κόμματος, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Λουζλίμ Μπάσα με απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου.

Ο 78χρονος Μπερισα, πρόεδρος της χώρας από το 1992 έως το 1997 και πρωθυπουργός από το 2005 μέχρι το 2013, είχε παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος μετά την ήττα στις βουλευτικές εκλογές και είχε αντικατασταθεί από τον κ.Μπασα, την νομιμοποίηση του οποίου όμως πλέον αμφισβητεί.

Τον Σεπτέμβριο, ο κ. Μπερίσα ειχε εκδιώχθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, με απόφαση του κ. Μπάσα αλλά η σύγκρουση εκτραχύνθηκε το Σάββατο, όταν χιλιάδες οπαδοί του πρώην προέδρου έκαναν έφοδο στα γραφεία του κόμματος, αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στα κλειδωμένα γραφεία του κ. Μπάσα ενώ επενέβη η αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τους εισβολείς.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι καταλογίζουν στον κ.Μπερίσα διαφθορά, νεποτισμό και εκλογική νοθεία, ενώ απο πέρυσι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ του έχει απαγορευσει την είσοδο στην αμερικανική επικράτεια, εξαιτίας των κατηγοριών για διαφθορά που τον βαρύνουν.